Røros: Keramikeren Per Lysgaard på Røros får oppfylt sin «våte» drøm, gjennom oppdraget med utsmykning av det nye badeanlegget ved Røros Hotell.

– Både privat, på verkstedet og i butikkutsalget har jeg store akvarier med masse fisker. Til daglig er de både til glede og inspirasjon i det marint inspirerte formspråket og de keramiske materialene jeg bruker i mine arbeider, sier han.

Tilbakevendende drøm

Derfor var inspirasjonen på plass allerede i det øyeblikk han fikk i oppdrag å utstmykke det store badeanlegget som Røros Hotell nå er i gang med å realisere.

– Gjennom lang tid har jeg hatt en stadig tilbakevendende drøm, en såkalt temadrøm, der fiskene mine forlater akvariet og svømmer fritt rundt i tomme lufta. Underbevisst vet jeg at jeg drømmer, og jeg har til og med utviklet en evne til å påvirke det som skjer i disse drømmene, sier han.

Keramisk fiskestim i lufta

Denne våte drømmen skal han nå virkeliggjøre i et av de største oppdragene han noen gang har hatt, i form av 300 keramiske fisker som skal komme «svømmende» i stim, i en linje «fra himmelen» via de store overlysvinduene og ut gjennom rommet over det store bassenget mot panoramavinduene med utsikt til bysentrum.

– Jeg støper de keramiske fiskene i former så de virker så like som fisk i en virkelig stim gjør, og jeg vil styrke illusjonen ved å henge dem opp i en bølgende stim som følger linjene i hallen frem mot vinduene, sier Lysgaard.

– Jeg tror dette vil overraske

Han forteller at hver enkelt fisk skal være 57 cm lang og henge fra himlingen ved hjelp av plastkledde stålvaiere som holder stimen på plass.

– Formen på fiskene er forenklet og bygd opp av plane flater, for å tydeliggjøre at alle fiskene er like og samtidig speiler symmetrien i flisene som bassenget skal kles med. Jeg tror dette vil bli en overraskelse for de besøkende, og at det kan bli noe å snakke om, sier Per Lysgaard.

Rekordstort prosjekt

Han forteller at kostnadsrammen på dette utsmykningsprosjektet er på 200000 kroner. Han håper også at det senere kan åpne seg muligheter for å jobbe videre med utsmykningen av badeanlegget, slik at den kan kompletteres og utvides.

Byggingen av det nye badeanlegget er del av den største utbyggingskontrakten som noen gang er inngått på Røros, der den totale kostnadsrammen liggerpå ca. 100 millioner kroner. Badeanlegget skal etter planen står ferdig til påsken 2016.