Daglig leder Svein Strugstad ved Bjugn kulturhus fortsetter kampen mot nedleggelsen av musikk, dans og dramalinja ved Fosen videregående skole.

– Jeg synes man altfor lettvint går til drastiske skritt og legger ned musikklinja ved Fosen videregående skole. Jeg veit hvor mye den betyr for elevene, lokalsamfunnet og regionen, sier Svein Strugstad.

Kronikken «Musikk, dans og drama? Nei takk», som sto på trykk i Adresseavisen før jul, satte i gang en debatt i kulturmiljøene. Nå har Strugstad tatt initiativet til det han beskriver som en «vekkelseskonsert» i Olavshallen 25. mars. Der skal tidligere og nåværende elever ved musikklinja vise seg frem for trondheimspublikummet. Det blir utdrag fra musikalen «Rock of Ages», som har premiere neste uke, og elever fra musikk, dans og drama står for regi, lyd og lys.

Pofilerte artister

For å vise fram toppen, og ikke bare bredden, har Strugstad også fått med gjesteartister. Åge Aleksandersen, Arve Tellefsen, Øystein Dolmen, Ulf Risnes og Charlotte Audestad stiller opp og spiller gratis på konserten. Et eventuelt overskudd blir fordelt på artistene.

Øystein Dolmen synes i utgangspunktet det er veldig synd at det er nødvendig å holde støttekonsert, men bidrar gjerne når det enn er slik.

– Jeg har vært med på tilsvarende konserter tidligere, som har hatt enorm gjennomslagskraft og klarte å snu stemningen, forteller Dolmen og nevner blant annet kampen om bevaringen av Bakklandet.

– Jeg har tro på at sånne ting er viktig. At Arve Tellefsen også stiller opp og gir ansikt til en sak som politikerne setter en strek over, gir tyngde, utdyper han.

– Gjøre en forskjell

Charlotte Audestad har selv vært elev ved Fosen videregående, og synes det er flott å bli spurt om å være med på støttekonserten for det hun mener er en viktig sak.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for å drive med musikk, og det var aldri noen tvil om hvilken linje jeg ville gå da jeg skulle begynne på videregående. Musikklinja er utrolig viktig for kreative sjeler som har lyst til å skape, men samtidig er det veldig samlende for et lokalmiljø å ha et slikt tilbud, forteller Charlotte Audestad.

Derfor nølte hun ikke da hun fikk forespørselen fra Strugstad.

– Selvfølgelig stiller vi opp! Jeg håper at jeg kan være med og gjøre en forskjell, og at politikerne får øynene opp for den virkelige verdien av kultur, sier hun.

Håper på endringsvedtak

Fylkespolitikerne har vedtatt at musikk, dans og dramalinja skal legges ned fra høsten, fordi elevgrunnlaget er for dårlig.

Dermed forsvinner den praktiske undervisningen. I stedet får elevene tilbud om å velge to timer musikkfag i uka.

Initiativtaker Svein Strugstad håper konserten kan få politikere og beslutningstakere til å se saken i et nytt lys.

– Håpet og ambisjonen er at man kan videreføre linja. Vi skal i hvert fall jobbe for å få elever. Det er som markedsføringen av et produkt; man kan ikke regne med at folk kjøper det hvis de aldri har hørt om det, forklarer Strugstad.

– Ingen betydning

Leder Hanne Moe Bjørnbet i Opplæringskomiteen i fylkeskommunen sier at konserten ikke kommer til å ha innvirkning på vedtaket som er fattet.

– Men en slik konsert kommer til å vise at det er et veldig bra kulturmiljø på Fosen. Sammen kan vi se hvordan det kan videreutvikles, sier hun.

I desember bestemte fylkespolitikerne hvilke tilbud som skal lyses ut ved de ulike videregående skolene i Sør-Trøndelag. Fristen for å søke på videregående skole er 1. mars.

– Elevtallet på Fosen videregående har gått ned over flere år, og kommer til å gå ytterligere ned fram mot 2020. Antallet tilbud ved skolen må tilpasses elevtallet, ellers vil de utkonkurrere hverandre. Av den grunn ble det bestemt å ikke lyse ut musikk, dans og dramalinja, i samråd med skolen selv. Elevtallsutviklingen viser at det ikke er grunnlag for å gjenopprette tilbudet i nær framtid, forteller Moe Bjørnebet.

Rektor Øystein Bakken ved Fosen videregående skole ønsker ikke å kommentere støttekonserten, siden den ikke er i regi av skolen.

Svein Strugstad har tatt initiativet til en støttekonsert for å bevare musikk, dans og dramalinja ved Fosen videregående i Olavshallen 25. mars. Foto: Rune Petter Ness
Arve Tellefsen tar turen til hjembyen for å bidra under konserten. Foto: Kristin Svorte
Åge Aleksandersen stiller også gratis for å støtte musikklinja på Fosen. Foto: Rune Petter Ness