Fem av seks medlemmer i Bent Sølves orkester ble drept i en flyulykke 1. mai 1969. Blant de omkomne var vokalist Vigdis Mostad og trompeteren Kåre Furuholmen.

Blant de inviterte gjestene på åpningen av utstillingen om Bent Sølves orkester på Rockheim torsdag formiddag, var Mostads foreldre, Gunvor og Eigil Mostad, og Furuholmens sønn Magne.

– Jeg var seks og et halvt år gammel da ulykken skjedde, forteller artist og billedkunstner Magne Furuholmen, som mener tapet av faren har satt sterkt preg på såvel livet som kunsten hans.

To typer minner

– Jeg husker godt at han øvde mye på trompet, men mange av de andre minnene jeg har om ham er familiehistorier som er fortalt så ofte at de fortoner seg som minner, sier Furuholmen.

Da han selv ble en kjent musiker, begynte en annen type historier å dukke opp. Han har hatt møtt eldre musikerkolleger som fortalte historier om faren, og folk har uoppfordret sendt ting hjem til Magne.

– Familiehistoriene koblet med musikerminner blir til sammen en collage som utgjør historien om faren min, sier Magne Furuholmen, som har tatt vare på de gamle vinylplatene og også farens trompet.

– Men du valgte aldri trompet selv?

– Nei, det ble fløyte på meg da jeg begynte i skolemusikken. Men søsteren min spilte trompet.

Realiserte farens drøm

– Din far døde mens han var i ferd med å bygge opp en musikerkarriere, på en måte overtok du hans drøm og realiserte den?

– Jeg har aldri sett sånn på det. Men han var en viktig årsak til at jeg satset på musikk som levevei. Det var ellers vanlig i min familie å ta utdannelse. Jeg gjorde det ikke, jeg hadde både en bestefar og en far som var musikere, så jeg visste det var mulig, sier Magne Furuholmen, som kan avsløre at farens død også er en del av aha-historien.

En del av a-ha-historien

– Første gang jeg møtte Morten Harket slo vi følge hjem fra en fest. Det var en lang gåtur, og etter at vi hadde snakket om alt det viktige, hvilken musikk vi likte, måtte vi finne på andre samtaletema. Hva foreldrene våre drev med, sånn ting. Jeg fortalte at faren min døde i en flyulykke i 1969. Morten var lenge helt stille, før han fortalte at han var øyenvitne til flyulykken ved Drammen. Sammen med sine foreldre var han så tett inntil at han så flyet nå bakken. Det er jo et ganske spesielt sammentreff, sier Magne Furuholmen.

Familien på Orkanger

Det er Terje Nilsen som har laget utstillingen som nå er åpnet i 60-tallsavdelingen på Rockheim, med assistanse blant annet av Furholmen og Vigdis Mostads familie på Orkanger. Bent Sølves orkester ble bygget opp av landets ledende orkesterleder Kjell Karlsen, og det var den andre besetningen av bandet som forulykket på vei til en viktig spillejobb i Sverige. Bandet rakk ikke gi ut mer enn en singleplate, men både Kåre Furuholmen og Vigdis Mostad hadde tidligere gitt ut plater på egen hånd.

For Eigil og Gunvor Mostad og deres familie vekker utstillingen om deres datter sterke følelser. – Det er blitt en veldig fin utstilling. Minnene om henne står sterkt, men det blir noe helt spesielt å få historien presentert offentlig, og på denne måten, sier Eigil Mostad til Adresseavisen.