Han og Prudence hadde i flere år drømt om å slå gjennom internasjonalt. Da han i 1975 utga låten som er årsaken til at han og Sambandet spiller i London 17. juni neste år, hadde de gitt opp.

Åge anser i dag sangen som et tidsbilde på hvor han var i karrieren den gangen.

– Jeg har ikke spilt den på veldig mange år, men vi må nok øve den inn til konserten i Royal Albert Hall, forteller Åge når torsdagens pressekonferanse er avsluttet.

En samlet midtnorsk presse vil snakke med ham. Gulvet foran den lille scenen som er satt opp i kafeen på Rockheim, er fullt av kameraer og mikrofoner. NRK, TV2 og store tv-kanaler på nettet overfører det som skjer.

Store forventninger

Apparatet rundt Aleksandersen har skapt store forventninger ved å sende ut invitasjon til en pressekonferanse som ingen vet hva vil inneholde, annet enn at han ville fortelle om et høydepunkt i karrieren.

Et høydepunkt i Åge Aleksandersens karriere må være en sak av nasjonal interesse, mente en samlet presse.

Slik var det ikke i 1975. Prudence gikk mot slutten. Det virket håpløst å livnære seg av å spille rock. Likevel ga han ut sitt første soloalbum, «7800 Namsos» med sangen «Langt igjen te’ Royal Albert Hall». Det var så langt dit at det var som å skulle lande på mars. Sangen gir uttrykk for en knust drøm.

– Gått bra med meg

– Det var selvfølgelig totalt utenkelig. Helt uoppnåelig. Den teksten viser hvor jeg befant meg den gangen. Jeg trodde ikke jeg skulle holde på med musikk særlig lenge. Men så har det jo gått ganske bra med meg, da. Det som skjer nå, viser at enkelte ganger kan drømmer faktisk gå i oppfyllelse, sier Åge og tenker på drømmen fra de første årene med Prudence.

– Hva synes du om sangen i dag?

– Den var noe av det første jeg skrev på norsk. Jeg synes den er helt ok. Den ble en liten hit og brakte meg et lite steg videre i karrieren. Men originalen til Elton John er mye finere.

Bare vært på trappa

– Har du vært i Royal Albert Hall?

– Bare på trappa, en gang på slutten av 80-tallet. Jeg har hørt at det ikke er av de enkleste lokalene å opptre i. På én måte blir det likevel som en vanlig konsert for oss. Vi drar på lydprøve, jeg drar på hotellet og sover litt, og deretter blir det konsertstart.

– Du har fått mange forespørsler tidligere om å opptre der?

– Den ideen har mange hatt i mange år, men det har ikke vært aktuelt. Jeg har vært skeptisk hele tiden. Det er slik jeg er av legning. Men nå kom det et opplegg som var grundig gjennomarbeidet og som var fullt mulig for oss å gjennomføre. Da må jeg jo innrømme at det er stor stas.

– Styrker egoet mitt

Åge Aleksandersen startet pressekonferansen med å fortelle at Sambandet har turnert hver sommer siden 2004, og at det skal de fortsette med. Det blir full sommerturné også i år. Dermed var det klart for å avsløre hva som var den store nyheten: Neste år skal turnéstarten skje i Royal Albert Hall 17. juni.

– Jeg vet at norske artister har opptrådt der tidligere, men jeg må si det er jævlig stilig at jeg nå får anledning til å gjøre det. Det styrker egoet mitt. Og vi lager jo turnéjakker hvert år. Neste år kan vi kanskje ha bilde av Royal Albert Hall på ryggen. Og konsert nummer to på sommerturnéen neste år kan gjerne bli i Tydal, før vi reiser videre landet rundt, sa han.

– Er dette en kroning av deg som artist, spurte en journalist.

– Jeg bruker ikke slike ord, var svaret.

Til Os med Dalakopa

Sangen fra 1975 forteller at det er langt igjen fra Kirkenes og Hammerfest, fra Vinstra og fra Kvål – til Royal Albert Hall. 40 år senere kan Åge Aleksandersen spille alle disse stedene.

Torsdag ettermiddag dro han videre fra Rockheim til Os i Østerdalen for å øve med gammeldans- og folkemusikkbandet Dalakopa.

3000 billetter

Det blir solgt 3000 billetter til konserten neste år. Royal Albert Hall har i dag en kapasitet på rundt 5000 seter, avhengig av sceneplassering og oppsett. Dessuten er 1300 plasser alltid reservert til personer som har livslangt abonnement og som kan bruke setene sine når de har lyst. Disse setene er gått i arv i rike familier som på 1800-tallet bidro til å finansiere den berømte bygningen.

Legendarisk: Royal Albert Hall i London er et legendarisk konsertsted, både for klassisk musikk og for rockens største stjerner. Foto: Adresseavisen
Drømmen: Han trodde aldri det skulle skje, men i går fortalte Åge Aleksandersen at han og Sambandet skal spille i Royal Albert Hall neste sommer. Foto: RICHARD SAGEN