Å leve av musikken er ingen bunnsolid karrierevei med tanke på å få sikker inntekt og boliglån.

Derfor jobbet hun heltid på kontor etter videregående skole. Men hun ble bare deppa av sin musikkløse tilværelse.

– Å drive med musikk innebærer mange oppturer og nedturer, men jeg ville ikke vært dem foruten. Det er kanskje en klisjé, men jeg hadde ikke noe valg - musikken valgte meg. Det var liksom ingen vei utenom. Musikk gir meg redskap til å bearbeide livet, og jeg har bestemt meg for å satse på en musikkarriere, sier Marie Denise Aune Sahba.

Øving tre uker før

Trondhjemmeren er vokalist og frontfigur i soloprosjektet Marie Denise der hun skriver og komponerer musikken. Bandet består av Håkon Brunborg Kjenstad, Jonas Krøvel og Ola Even Hogstad Hagen. Under musikkonferansen Trondheim Calling i slutten av januar fikk debutkonserten i Bakke kirke strålende kritikker i Adresseavisen. Avisens anmelder trillet terningkast fem, og framhevet Marie Denise som festivalens mest interessante debutanter.

Morgenen etter konserten durte mobiltelefonen til Marie Denise konstant. Hun trodde det nærmest var en bybrann på gang.

– Jeg lå fortsatt i senga, og etter hvert tok jeg meg bryet med å sjekke telefonen. Alle varslene var gratulasjoner på vegne av den kjempegode anmeldelsen. Jeg leste den og begynte å grine av glede, sier 21-åringen.

Kickstart

Ikke minst er anmeldelsen en kickstart for et band som er såpass rykende ferskt.

– Vi spilte sammen da vi alle gikk på jazzlinjen ved Sund folkehøyskole, men den første øvingen med mine låter hadde vi tre uker før Trondheim Calling, ler hun.

Hun serverer te i sitt hvitmalte, romslige rom i et bokollektiv på Øya i Trondheim. På keyboardet i hjørnet skriver hun og komponerer musikk. Mye av døgnet går med til musikk, men tre ganger i uka jobber hun som servitør på Café Ni Muser for å få penger til mat og husleie.

Maner fram

– Hvordan vil du beskrive musikken din?

– Musikken min beveger seg rundt i et trolsk popunivers der det mystiske og melankolske tar stor plass. Lydlandskapet går fra stort og støyete til lavmælt og lekende. Faren min er fra Iran, og elementer fra Østen er også å spore i musikken.

En Marie Denise-melodi kan dukke opp mens hun venter på bussen.

– Men det meste av musikken skapes her ved keyboardet. Selv om jeg ikke er i det kreative hjørnet, bestemmer jeg meg for å jobbe og prøver å mane fram musikken.

Hør Marie Denise her

Kreativ eksplosjon

Hun var bare ei lita jente da hun begynte å spille piano, og som 16-åring opplevde hun det hun selv kaller en «kreativ eksplosjon». –Jeg fant særegenheten i stemmen min. Jeg hadde alltid ønsket meg en høy og lys stemme som er typisk for skandinaviske, kvinnelige vokalister. Men på det tidspunktet ble jeg fortrolig med min mørke som jeg begynte å tilpasse musikken min.

Tidligere hørte hun mye på den svenske indiefolkduoen First Aid Kit, men i det siste har det gått mye i Highasakite og Emilie Nicolas - band med det Marie Denise karakteriserer som sterke, kvinnelige vokalister.

– Jeg hørte Highasakite for første gang live på Isak for lenge siden. I forkant hadde jeg hørt plata mange ganger, og ble helt frelst etter konserten. «De kommer til å nå langt» slo jeg fast allerede da.