«Mardi Gras in New Orleans» var overskriften da Luftforsvarets musikkorps holdt en av sine mange konserter på hjemmebane på Byscenen torsdag kveld.

- Tenk at vi har et så bra band her i byen, sa kveldens konsertvert, dirigent og trompetsolist Jan Magne Førde et stykke ut i seansen. Ja tenk det. Dette korpset med profesjonelle musikere har ved en rekke anledninger vist at de spiller med en kreativitet og dyktighet som vi slett ikke forbinder med tradisjonell «militærmusikk».

Det tok riktignok litt tid før de ble varme i trøya. De startet på fascinerende vis med å spille seg gjennom salen under åpningslåten «We Shall Walk Through The Streets Of The City», en tradisjonell New Orleans-låt i Førdes arrangement.

De fortsatte med låter av King Oliver, Scott Joplin og Duke Ellington og viste hele veien at korpset består av musikere med innsikt og evne til musikalsk lekenhet. Ellingtons skumle «The Mooche» ble et tidlig høydepunkt. Samme manns klassiske «Mood Indigo» med Førde i en inspirert trompetsolo ble det neste.

Vi fikk en rekke fine soloer fra ulike korpsmedlemmer underveis, og stemningen var upåklagelig. Likevel tok det ikke helt av før gospellåten «I Surrender All». Vi kan ikke forlange at Forsvarets folk som spiller i uniform, skal kaste jakken, men da var det nesten så de gjorde det.

Da de mot slutten klarte å gi nytt liv til en av verdens mest utslitte låter, «Down By The Riverside», var alle innvendinger feid til side. I Jan Magne Førdes nyskapende, ruslende arrangement ble den gamle klassikeren noe mye mer enn en gladjazz-sviske.

Korpset har en rekke dyktige instrumentalister, men det var likevel Førdes arrangementer og hans trompetspill, ikke minst på «Riverside», som hevet konserten til noe utenom det vanlige.

5. mars spiller korpset på samme scene med Frode Alnæs som frontfigur. De rundt 25 musikerne har både allsidighet, kreativitet og fleksibilitet. Vi er heldige som har et slikt band i Trondheim.

Stor kreativitet: Jan Magne Førde, hans trompetsoloer og arrangementer sørget for at publikum fikk en stor opplevelse med New Orleans-jazz sammen med Luftforsvarets musikkorps. Foto: TERJE SVAAN