Både spillefilmer, dokumentarer, musikkfilmer og familiefilmer er enten spilt inn i Trøndelag, regissert, produsert eller skrevet av en trønder.

Åpningsfilmen «Kvinner i for store herreskjorter» 3. mars er eksempelvis regissert av Yngvild Sve Flikke og produsert av Yngve Sæther - begge trondhjemmere. Innspillingen har foregått blant annet på Bakklandet i Trondheim.

– Vi har ventet lenge på film fra egen region, og årets Kosmorama-program har virkelig innfridd. Festivalprogrammet er såpass spekket med film med trønderske krefter, at vi ser på årets festival som en milepæl for trøndersk film, sier Kosmoramasjef Silje Engeness.

Trønderske dokumentarister

Spillefilmen som avslutter festivalen som går av stabelen i begynnelsen av mars, er «Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant». Den utspiller seg i Grong i Nord-Trøndelag, stedet der den virkelige Dirk Ohm faktisk forsvant i 2003.

– Flere dokumentarer er dessuten spilt inn i Midt-Norge eller laget av trøndere. Blant annet er det knyttet store forventninger til trondhjemmer og regissør Tonje H. Scheis mye omtalte, prisvinnende dokumentar «Drone», om konsekvensen av CIAs hemmelig dronekrig, forteller Engesness.

Dokumentaren «Gulosten» handler om en forbryter som blir motstandshelt og Kong Haakons nære venn. Regissør Fredrik Horn Akselsen og produsent Christian Falch i Gammaglimt i Orkdal står bak.

Mindre glamorøs

Festivalsjefen skryter også av familieprogrammet. Blant annet kan du se filmen om hva som skjer i kulissene under innspillingen av animasjonsfilmen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» som kommer på kino til høsten.

– Vi får ikke se hele filmen på Kosmorama, men vi får møte folkene bak. Blant annet Øystein Dolmen og de trønderske skuespillerne Hermann Sabado og John Brungot som er stemmene til Knutsen & Ludvigsen.

Årets Kosmorama byr selvsagt på film fra hele verden, blant annet kvalitetsfilm fra Hollywood. «Selma» har afroamerikaneres borgerrettighetskamp i USA som bakteppe og har blant annet Oprah Winfrey på rollelisten.

– Vi har flere filmer med amerikanske Hollywood-stjerner i litt andre settinger enn vi er vant til. Reese Witherspoon er Oscarnominert for sin hovedrolle i «Wild», en film der hun framstår litt mindre glamorøs enn vi kanskje er vant til.

Kosmokids

Engeness snakker også varmt om barneprogrammet Kosmokids. Flere klassikere - blant annet Disney's «Lady og Landstrykeren» og musikalen «Annie» - har som mål å bringe generasjonene sammen i kinomørket.

– Og etter «Lady og Landstrykeren» blir det servert spaghetti.

Mat blir det også for dem som deltar på kulinarisk kino. Etter dokumentaren «Finding Gaston» - om den visjonære kokken Gaston Acurio - kan du enten kjøpe et gourmetmåltid med vinpakke på Credo eller fingermat på Credo Bistro.

– Kanonshowet på Clarion Brattøra må vi heller ikke glemme. Showet blir ledet av Mona Grudt og feirer det norske filmåret 2014. Det skal deles ut filmpriser innen flere kategorier og showet er åpent for alle. Det er også mulig å stemme på din egen filmfavoritt på Filmweb.no fram til vinneren kåres den kvelden, sier Engeness.

100 mil til fots: «Wild» er basert på selvbiografien til Cheryl Strayed og med Oscar-nominasjoner både til Reese Witherspoon (bildet) og Laura Dern. Filmen handler om Strayed som la alene ut på en mer enn tusen kilometer lang fottur etter å ha levd et hard liv med heroinavhengighet. Foto: Anne Marie Fox
Basert på sann historie: «Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant» er basert på en sann historie. I 2003 forsvant tyskeren Ohm på mystisk vis fra et hotell i Grong.
Basert på sann historie: «Dirk Ohm - illusjonisten som forsvant» er basert på en sann historie. I 2003 forsvant tyskeren Ohm på mystisk vis fra et hotell i Grong. I forkant ble han involvert i en leteaksjon etter en forsvunnet kvinne, Maria.
Kampen for like rettigheter: «Selma» omhandler den stormende perioden som strakte seg over tre måneder i 1965, da Martin Luther King Jr. (David Oyelowo) ledet en farlig kampanje for å sikre lik stemmerett og møtte voldelig motstand. Foto: Photo credit: Atsushi Nishijima