Påbygg: Et av alternativene har vært et påbygg over de vernede husene i Kjøpmannsgata og et nytt, utvidet inngangsparti. Foto: ILLUSTRASJON : LINK ARKITEKTUR/PWC

Prosessen med å pusse opp byens noe utdaterte kulturelle storstue er i gang.

Bortsett fra en liten tilrettelegging for Trondheim Symfoniorkester (TSO) i 2006, er ikke huset blitt pusset opp siden åpningen i 1989. Direktør Bjørgvin Thorsteinsson håper at Olavshallen igjen skal skinne, og at det kan bli det kulturhuset Trondheim fortjener.

– Vi ønsker å fylle huset med kultur, men da må de andre leietakerne ut. Verken jeg, styret eller de ansatte ser noen annen mulighet hvis vi skal få et hus som svarer til byens verdighet, sier Thorsteinsson, som håper politikerne greier å se 30 år frem i tid, minst, når de skal avgjøre hvilke alternativ som skal utredes videre.

Samtidig erkjenner han at det er en kompleks sak. Olavskvartalet har i dag fire ulike huseiere, og det krever mye koordinering.

– Akkurat nå er vi inne i en vakuumperiode der butikkene ikke føler seg helt hjemme og forsvinner. Vi kjenner også på det vakuumet, og kan ikke gjøre noen store krumspring mens vi venter på hva som skal skje. Det er en viktig politisk beslutning som skal tas.

Tre, fire alternativ

Thorsteinsson mener den videre utredningen bør gå på hvordan man kan bedre tilbudet både i publikumsarealene og for leietakerne. Olavshallen bør uansett overta butikkarealet, mener han, og bruke det til kulturformål. Helst bør også hotellet kjøpes ut.

Direktøren begynte i sin nye jobb ved nyttår, og oppussing var også tema da han var med på sitt første styremøte for to uker siden. Rådmannens representant, Roald Birkelund, orienterte om administrasjonens arbeid med saken som skal legges frem for formannskapet 10. mars.

Da skal dagens ni alternative løsninger reduseres til tre, fire. Ytterpunktene er enten et såkalt null-alternativ, der man bare gjør helt nødvendig likehold, eller «full pakke», der man kjøper ut butikkjeden og hotellet og bruker hele Olavskvartalet til kulturformål. Det siste alternativet er beregnet til å koste mellom 500 og 600 millioner kroner.

– Dagens konsertsal er bygd for 25 år siden, og hovedsaklig for TSO. Vi har Trondheims største kulturskole som også ønsker å være landets beste. Litteraturhuset kunne også fått plass i et slikt hus. Samtidig har vi NTNU-miljøet som bør bevare en link til Olavshallen selv om de sikt skal samlokaliseres på Gløshaugen. Ambisjonen er der, fint tilrettelagt i et hus midt i sentrum, sier Thorsteinsson.

Bør handle nå

Styreleder i Olavshallen Turid Stenseth mener det er nå politikerne bør handle.

– Det er lenge til Olavshallen kommer på agendaen igjen. Enten må man ta ordentlig grep, eller bare ta nødvendig likehold. Svært mange mener Trondheim fortjener å få et skikkelig kulturhus, og Olavskvartalet har alle forutsetninger for å kunne bli det. Til en billigere penge enn i Stjørdal eller Bodø, sier Stenseth.

Forretningsdelen av Olavskvartalet sliter med tomme arealer, og hotellet har også utfordrende tider med hotellsituasjonen i Trondheim, mener Stenseth. Hvis kommunen skal kjøpe ut de andre eierne, er dette et gunstig tidspunkt.

–Befolkningsveksten i Trondheim vil være cirka 3000 årlig i årene som kommer. Det tilsier at behovet for en kulturhusarena er økende. Eksempelvis vil økt elevtall i kulturskolen tilsi økt behov for areal sentralt, selv om det satses i bydelene. Selv med dagens elevtall har ikke kulturskolen tilstrekkelige og hensiktsmessige lokaler i Olavskvartalet. Det må også i større grad legges til rette for profesjonelle kulturutøvere slik at de blir værende Trondheim, sier Stenseth.

Uklare signaler

– Det er en kjensgjerning at investeringer i kulturbygg i Trondheim de siste årene har vært forsvinnende liten sammenlignet med andre storbyer. Nå får vi en kunsthall, men det er det.

– Hvordan er signalene fra politikerne?

– Uklare. Trondheim har mange store investeringssaker foran seg som konkurrerer med Olavshallen. Men det er nå man kan gjøre dette, og sikre et fullgodt kulturtilbud til Trondheim og regionen, sier Stenseth.

De siste par årene har nærmere 160 000 publikummere besøkt Olavshallen. Et tall omtrent tilsvarende hele Trondheims befolkning. I fjor manglet huset 1000 publikummere, eller én konsert, på å ta ny rekord.

Thorsteinsson mener Olavshallen har en dyrebar verdikjede som ikke bør brytes.

– Man kan gå hele løpet i Olavshallen; fra man begynner på kulturskolen som fem-, seksåring, videre via konservatoriet, for så å spille i orkesteret. Vi har mange ulike funksjoner under samme tak, og det er helt unikt. Kulturbyen Trondheim fortjener at Olavshallen blir et skikkelig kulturhus.

Fra 0 til 600 millioner kroner

Å bruke hele Olavskvartalet til kulturformål vil koste mellom 500 og 600 millioner kroner, viser beregninger utført av kommuneadministrasjonen.

10. mars vil kommunaldirektør Morten Wolden legge frem tre, fire alternativer til oppussing av Olavskvartalet for formannskapet. «Full pakke» er en av løsningene som skisseres.

– Saken er ikke ferdigbehandlet ennå, og vi har mange ulike alternativer. Både fra mulighetsstudien fra PwC og noen nye alternativer som er kommet fra aktørene i Olavskvartalet i ettertid, sier Wolden.

To av alternativene som legges frem er enten å gå for en full oppgradering der hele huset tas i bruk til kulturformål, eller bare å gjøre de helt nødvendige oppjusteringene. Mens det siste beskrives som et såkalt null-alternativ, beregnet til å koste mellom 0 og 70 millioner kroner, vil det første alternativet koste mellom 500 og 600 millioner kroner.

– Vi ønsker tilbakemelding fra politikerne om i hvilken retning vi skal gå. Det vil forenkle det videre utredningsarbeidet og gi oss noen pekepinner på kostnadsnivå, sier Wolden.

Tøff økonomisk situasjon

Fremlegget vil også beskrive utbygging av kultur- og konserthus ellers i landet de siste årene, ikke minst hvordan disse er finansiert.

– Man ser for seg at en slik oppgradering betales av et spleiselag mellom kommune, region og stat, slik man blant annet har fått det til i Kristiansund og Bodø. Aller viktigst er det å sørge for at TSO har tilfredsstillende lokaler for sine aktiviteter, slik at de kan innfri sitt mandat til departementet, sier Wolden.

Han presiserer samtidig at kommunen er inne i en tøff økonomisk situasjon med store investeringsbehov på flere områder. Det er derfor viktig med en nøktern økonomisk tilnærming.

– Dette er et stort økonomisk og kulturpolitisk spørsmål for byen, og det er viktig at vi bruker litt tid på det. Det kan jo hende det finnes løsninger som ennå ikke har vært pekt på.

10. mars skal kommunaldirektør Morten Wolden legge frem ulike alternativer til oppussing av Olavskvartalet. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Ta grep: Det er nå politikerne bør ta grep, mener styreleder i Olavshallen Turid Stenseth. Foto: OLE MARTIN WOLD, Adresseavisen