«Frikjent», skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig, er vårens store dramasatsing på TV2.

I serien, som har premiere førstkommende mandag, møter vi hovedpersonen Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch). Han har slått seg opp som forretningsmann i Asia - 20 år etter at han ble frikjent for drapet på ungdomskjæresten. Aksel lar seg overtale til å vende hjem da hjembygdas hjørnesteinsbedrift trues av konkurs, men fortiden er ikke glemt. Mange tror fortsatt Aksel er skyldig, og gamle sår og konflikter rives opp.

Fem episoder

Serien er på ti episoder, og de siste fem er regissert av Rune Denstad Langlo fra Trondheim (de fem første har regi ved Geir Henning Hopland). Det blir Langlos debut som regissør av tv-drama. Til nå har han laget flere dokumentarer, samt stått for manus og regi på de to kritikerroste spillefilmene «Nord» (2009) og «Jag etter vind» (2012).

–Til nå har jeg skrevet manus selv på alt jeg har gjort, og hatt full kontroll. Her er det jo Anna og Sivs visjon, som de har jobbet med i mange år. Det er deres serie, jeg er bare en håndtlanger, sier Langlo, som fortsatt ikke helt ferdig, men må jobbe på spreng med lyd-etterarbeid i et par uker til.

Først og fremst karakterdrama

Langlo forteller at seriens annerledeshet tiltalte ham.

– Krimplottet ligger ikke oppe i dagen, vi får heller se konsekvensene av forbrytelsen og hvordan folk er blitt formet av den. Vi har vist den noen steder i utlandet, og fått skryt mye fordi serien først og fremst er et karakterdrama, men med en spenningsdimensjon, forklarer regissøren.

– En annen viktig grunn til at jeg sa ja, var at «Frikjent» må være blant de best castede seriene i norsk tv-historie, med flinke skuespillere i fleng. Lena Endre, for eksempel, en ekstremt presis skuespiller, mener Langlo.

Flere kokker

Han har opplevd tv-debuten som annerledes, men morsom.

– Med tv er det veldig mange flere kokker, og maskineriet er større. Du får litt tunnelsyn, med 50 opptaksdager på rappen for å lage fem episoder på 40 minutter hver. Du må skyte mange flere scener hver dag enn på et filmsett, forteller Langlo.

For en som har vært vant til å bestemme det aller meste selv, har det vært en utfordring å overlate mye av styringen til andre.

– Du mister kontroll, men får andre ting igjen. Det har vært veldig inspirerende og en nyttig læringsprosess, sier Langlo, som håper han en dag får brukt erfaringen til å lage den første heltrønderske tv-serien.

Komedie først

– Det er jo på tide, og absolutt noe jeg kunne tenke meg å lage selg. Men det koster tid og penger, og en tv-serie har så stort volum at det er så å si fysisk umulig å lage en ti-episoders serie alene. Ikke minst trenger du en god idé, og et klokkeklart konsept folk fatter med én gang, slår Langlo fast.

Men før det kan bli aktuelt, har han nok et trøndersk spillefilmprosjekt å gå i gang med. Onsdag ble det også kjent at Langlo har fått ni millioner i produksjonsstøtte til komedien «Primus Motor», om en trøndersk hverdagsrasist som åpner asylmottak på familiens høyfjellshotell for å berge økonomien. Filmingen starter i løpet av våren.

Debuterer: Regissør Rune Denstad Langlo gjør sin første tv-serie med «Frikjent». På sikt drømmer han om å lage den første trønderske tv-serien. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN