- Hvorfor har det ikke skjedd før? Det lurer jeg på, sier regissør Yngvild Sve Flikke.

Da hun skulle filmatisere boken «Vente. Blinke» var hun ikke i tvil om location, det måtte bli hjembyen Trondheim. Lettelsen var stor da forfatter Gunnhild Øyehaug sa seg enig.

Filmens produsent er også fra Trondheim. Yngve Sæther i Motlys har tidligere tenkt på Trøndelag som en hvit flekk på kartet når det gjelder filmproduksjon.

- Mange som jobber med film flytter herfra. Da jeg flyttet i 1995 skjedde det ingenting her. Å komme tilbake til Trondheim og se at det har vært en utvikling er flott, sier Sæther, som har blitt nødt til å bite i seg sine egne ord.

Et voksende samarbeid

- Nå er Trøndelag en av regionene med størst vekst når det gjelder filmproduksjon, forteller han.

Fem forskjellige produksjonsselskaper basert i Trondheim har vært involvert i filmen. Mange av disse er avhengig av å jobbe med reklamefilmer for å overleve. Klipp og Lim er ett av de trønderske produksjonsselskapene fra produksjonen. Co-produsent Jøran Wardahl forteller at selskapet, som jobber mest med kortfilm, nå har fått blod på tann.

- En gnist er tent i Klipp og Lim. Vi har brukt å gjennomføre ett større prosjekt i året, men nå har vi allerede to lengre prosjekter på gang, forteller Wærdahl.

Under premieren ble 52 personer som har vært med på produksjonen ropt opp på scenen, 48 av disse kommer fra Trondheim.

- Dette er et bilde på at man kan få til mye i Trondheim, men fortsatt må man nok alliere seg med noen krefter utenfra, sier Sæther.

Dyrt å lage film i Trøndelag

For å få produksjoner til Trøndelag må forholdene legges bedre til rette, mener teamet bak «Kvinner i for store herreskjorter».

- Det må være noe å tjene på å legge en film hit. Vi har vært borti vanskelige markedsbetingelser, og her må politikerne tenke seg om. Jo hardere krav som stilles til filmfolket, jo vanskeligere er det å legge filmen hit. Dersom andre byer har mykere krav, vil de bli valgt, sier Sæther.

Han forteller at de var avhengige av å involvere næringslivet i regionen for å kunne gjennomføre produksjonen.

- Det koster en million ekstra å lage en spillefilm her, sammenlignet med hva det ville ha kostet i Oslo, legger Sæther til.

Filmdronning på hjemmebane

Hun har en liten rolle, men er utrolig glad over å være med i Trondheims-filmen. Ingrid Bolsø Berdal har vært involvert i flere internasjonale filmer de siste årene, men synes det er ekstra stas å spille inn film i Trondheim.

- De to årene jeg studerte på Dragvoll og jobbet i Kulturutvalget på Samfundet er noen av de lykkeligste årene i mitt liv. Å se scener fra dette miljøet på film er stort, sier Bolsø Berdal.

At det lages spillefilm i Trøndelag mener Bolsø Berdal er utrolig viktig for regionen og for filmmiljøet. Nå håper hun det ikke blir siste gangen hun får mulighet til å filme på hjemlige kanter.

- Jeg blir gjerne med på flere trønderske produksjoner, sier hun.

Festivalåpning og premiere på Yngvild Sve Flikkes «Kvinner i for store herreskjorter». Filmen vises i sju saler. Foto: Glen Musk