Bylarm: –Jeg er jo vant til å spille for barn og familier. Nå er det plutselig mer voksent og alvorlig, sier Astrid Smeplass.

Torsdag kveld holdt hun konsert på Bylarm, den aller første etter at hun skiftet stil fra det hun selv kaller «gitarjente fra bygda» til urban og kul elektropopartist. Dagen etter er det en lettet og blid Astrid (hun har kuttet ut Smeplass fra artistnavnet) som møter oss.

Mellomtittel

– Før har jeg kunnet gjemme meg bak gitaren, så det var rart, sier 18-åringen, som fikk positive anmeldelser for konserten både her i Adresseavisen, VG og Dagbladet. Hun var redd for det beryktede Bylarm-publikumet, notorisk kritiske med armene i kors.

– Det virker som om folk skjønner at jeg er ung og i startfasen. Jeg ble nervøs da jeg oppdaget at jeg liksom var en de største hypene på Bylarm. Jeg var redd for at folk skulle tro de fikk se Beyoncé på scenen, liksom. Men folk har vært greie. Før kom folk for å se «Idol-Astrid». Nå er de der for å høre musikken min. Det er stas.

Men var hun fornøyd selv? Tja, det eneste hun vet, er at hun kommer til å bli bedre. Sannsynligvis allerede under sin andre Bylarm-konsert lørdag kveld.

– Jeg kommer til å bli flinkere til å bruke scenen og publikum, til å formidle låtene. Det er en ny rolle jeg må få vokse inn i.

Perez og Kanye

Nesten vel så viktig som de to konsertene under Bylarm, er alle møtene med folk som vil jobbe med henne. For Astrid er blant de heteste artistene blant utenlandske bransjedelegater. Det har gått slag i slag, og det er ikke bare enkelt å få klemt inn et intervju. Nylig ble hun sammenlignet med Rihanna av den innflytelsesrike kjendisbloggeren Perez Hilton, og buzzen går.

Torsdag møtte hun Kanye Wests plateselskapssjef og produsent Che Pope.

– Jøss! Skal dere samarbeide?

– Nei, det var mest hei og ha det, men artig likevel, ler Astrid.

Shopper tilbud

Der de aller fleste artister nærmest er nødt til å innynde seg hos de store spillerne i bransjen, har Astrid nemlig havnet i en luksusposisjon der folk kommer til henne i stedet. Pågangen under Bylarm har bekreftet inntrykket at hun nærmest kan velge og vrake i samarbeidspartnere i utlandet.

– Jeg har jo allerede folk jeg samarbeider med i USA og England. Under Bylarm handler det foreløpig mest om å snakke med alle som er interessert i å jobbe med meg. Vi shopper i tilbud, kan du si. Det er veldig rart. Jeg er Astrid fra Rennebu, liksom!

Kontroll over karrieren

Det er vel ikke mange rennbygger som har opplevd det samme. Ikke mange andre nordmenn heller, for den saks skyld. Samtidig er det mye tomt prat. Astrid er klar over at ord man må ta med en klype salt blant bransjefolk her i Norge, må du ta med en spade salt om det kommer fra USA.

– Men jeg vet folk er interessert, så gjelder det å velge riktig, sier Astrid, som bedyrer at hun har full kontroll over egen karriere og uttrykk.

– Jeg skriver musikken selv, er min egen stylist, velger hvem jeg skal jobbe med musikalsk. Alle avgjørelser tas av meg. Jeg føler meg som en ordentlig artist, ikke et produkt som er plassert i en eller annen bås. Det tror jeg alle tjener på i lengden.

Ønsker å spille i Rennebu

Alle i Trøndelag som er nysgjerrige på hvordan «nye» Astrid låter live, trenger ikke vente lenge. Allerede førstkommende onsdag opptrer hun i Trondheim som en del av Vinterlyd-turneen til inntekt for Kreftforeningen.

– Så har jeg veldig lyst til å holde en gratiskonsert på samfunnshuset i Rennebu. Det er jo der jeg har hjertet mitt, og jeg har opplevd en utrolig støtte derfra hele veien. Jeg har lyst til å vise dem hva jeg holder på med, foran et trygt publikum som ønsker meg alt godt.