Det er til sammen 25 bilder mor og sønn Slettebak Wangen nå stiller ut på Galleri Empati på Ørlandet. De har jobbet på hver sin kant, hun med akrylmaling, og han med trykk og collage. Og det har tatt tid.

Sidsel Slettebak Wangen (77) debuterte i det som i dag er Trondheim Kunstmuseum bare åtte år gammel. På midten av 1950-tallet gikk hun på Kunstskolen i Trondheim under Roar Wold, men så ble det barn og familieliv. Ikke en touch av kunstmaling før hun i 2009 hadde en separatutstilling i Galleri SG.

Kunstnerfamilie

- Plutselig løsnet det igjen, og jeg vet egentlig ikke hvorfor, kanskje hadde det med Syden å gjøre, lyset og solen, jeg vet ikke, sier Sidsel som vokste opp med kunst. Begge foreldrene var bildekunstnere.

- Jeg tror kanskje jeg var litt lei av kunst.

- Jeg skjønner på mange vis den antipatien mamma fikk fordi det var kunst hele døgnet i hennes barndomshjem. Alt dreide seg om kunstnere og utstillinger. Men hun er en utrolig god og humoristisk tegner, så jeg er veldig glad for at hun omsider begynte å male igjen, sier sønnen Stein som også har holdt på med kunst fra han var barn, og hadde nok tenkt at det var kunst han skulle satse på.

- Det er jo et veldig usikkert yrke, det mente også besteforeldrene mine. Det er ikke mange forunt å gjøre suksess slik Sverre Koren Bjertnæs eller Håkon Bleken har gjort. Men jeg har holdt på bestandig og stilt ut jevnlig, og debuterte da jeg var i tjueårene i Trondheim Kunstforening, forteller Stein som har jobbet med mange ulike teknikker. Han tegner og maler, og benytter gjerne foto i bildene sine.

I lære hos Bleken

- Jeg har ingen formell kunstutdannelse, men har vært kjempeheldig som både har hatt morfar (Thorvald Slettebak), Håkon Bleken, John Rolseth og professor Ilijas Kruskic, som læremestere. Rolseth var læreren min på Kunstakademiet på kveldstid. Og det at jeg har fått jobbe sammen med både Kjartan Slettemark og Håkon Bleken har vært utrolig lærerikt.

Bleken har vært en venn av familien i alle år og vennskapet mellom de to har blant annet resultert i at han har skrevet to bøker om Trondheimskunstneren.

- Bleken har vært en knalltøff kritiker og har preget meg på det viset at han har dempet den elleville koloritten min. Jeg har vært temmelig sprelsk i perioder, og av alle kunstnere i verden så har faktisk Kjartan Slettemark gjort det samme. Han som er den mest teatralske og impulsive av alle ba meg dempe uttrykket. Han mente at jo sterkere historie jeg hadde å fortelle, dess mer avdempet skulle jeg være.

Bildeslektskap

Både mor og sønn er opptatt av miljø- og krigsødeleggelser, noe som avspeiles i bildetematikken og titler som «Friheten utenfor» og «Pilotenes drøm».

- Jeg synes det er forferdelig å se hvordan vi ødelegger den praktfulle kloden vår, det er tragisk. Vi snakker mye om dette, forteller Sidsel.

- Mamma har et veldig sikkert grep om form og farge, og det er jo det viktigste i kunsten, at du behersker akkurat det, sier Stein. Selv har han laget en del trykk som er inspirert av Slettemarks collageteknikk.

- Tema for disse bildene har vært F-16 pilotene. Når vi nå stiller ut på Ørlandet handler det jo mye om fly. Og dette handler om de belastningene disse pilotene har når de er ute på oppdrag, sier Stein som selv jobbet som utenriksreporter under krigen på Balkan.

Utstillingen «2 stk. Slettebak Wangen», Galleri Empati, Ørland, lørdag 21. mars kl. 13.00.

Stein Slettebak Wangen jobber som publiseringssjef i Adresseavisen.

ANNEMONA.GRANN@ADRESSEAVISEN.NO

07200

Malerier og trykk: I alt 25 bilder vises under utstillingen «2 stk. Slettebak Wangen» på Galleri Empati. Utstillingen varer fra 21.mars-12.april.