Fysikeren og programlederen leder sammen med Christer Johnsgård årets Påskemorgen-sendinger på NRK Super som startet lørdag.

– Vi får besøk av alt fra brannmenn som redder liv til artisten Lila som sang «Sveve på luft» under Skilt-uka til NRK Super. Hun er en utrolig dyktig sanger på 12 år. Jeg elsker å møte folk som er oppriktig glad og gode på det de gjør, sånn i tilfelle jeg kan få noen tips og oppdage et skjult talent jeg har. Jeg har ikke oppdaget noen enda!

Rennende mascara

Ekiz lover dessuten konkurranser og filmer påskeuka gjennom i direktesendingene fra Tromsø. Selv har hun egen lab der hun gjør eksperimenter, mens Johnsgård har fotballskole med en spesiell vri.

– Hvis Yr får rett kommer det til å snø en del utover påsken. Vi har allerede hatt noen prøver denne uken og da har det vært sol, snøstorm, hagl og sludd i løpet av noen få timer. Jeg regner med at det blir mye mascara langs kinnene mine, ler hun.

Savner Trondheim

30-åringen er for mange kjent som ytterst nysgjerrig programleder av «Newton» på NRK Super og hun bodde og jobbet i Trondheim fra 2011 til 2013. Hun er også programleder i «Barn ingen adgang» på samme kanal. I vinter har hun ledet NRKs reality-satsing «Anno».

– Du har bodd i Oslo i noen år nå, hvordan ser du tilbake på tida i Trondheim?

– I starten var det litt ensomt for jeg kjente ingen der. Men etter hvert fikk jeg et nettverk av fantastiske mennesker som gjorde at Trondheim ble et sted jeg definitivt kunne ha bodd om det ikke hadde vært for at kjæresten vil bo i Oslo. Newton var også min første ordentlige jobb, en jobb som fikk meg til å innse hva jeg var god på – så det er to av mine beste år, sier Ekiz som savner byen.

– Spesielt alle de fine folkene jeg ble kjent med. I tillegg savner jeg å danse på Blæst og å tusle på Bakklandet eller få med meg en konsert på Samfundet. Det er mye som skjer i Oslo også, men Oslo har ikke de fine folkene som bor i Trondheim, sier hun.

Fylte opp egget

Ekiz vokste opp i Sande i Vestfold, og med foreldre fra Tyrkia var de norske påsketradisjonene ukjent grunn for familien med tre jenter.

– Jeg husker veldig godt det året jeg fikk påskeegg med godteri i. I flere år før det fikk vi tomme påskeegg, vi visste ikke at eggene skulle inneholde godteri. Det ikke lett å være tyrker i Norge, ler Ekiz.

– Så et år skjønte vi at det skulle være godis inni, og da ble det ordentlig hallelujastemning i heimen – ja, eller påskestemning kan du si, sier programlederen.

Etter påskesendingene blir det noen fridager før hun begynner forberedelsene til Klassequizen 2015. I hele vinter har tiendeklassinger over hele Norge konkurrert og et lag fra hvert fylke møter opp i finalen i mai som blir sendt på tv.

– Da vi får se hvor smarte ungdom i Norge er! Etter det skal jeg begynne med sesong to av «Anno».