Hagen serverer enkel vegetariansk mat, raskt og gjerne som take away, men samtidig ligger det et mylder av kreativitet bak rettene, med spennende smaker og artige kombinasjoner. Foto: Rune Petter Ness

Sekker med jordete gulrot ligger henslengt utenfor vinduene mot Nedre Bakklandet. Inne dyrkes urter på disken.

Men det er ikke bare kortreiste, jordnære råvarer som preger menyen som henger bak disken. Avokado, portobellosopp, aubergine, fetaost. Her er indisk rull og asiatisk salat, røkt tofu og humus. En sprek meny, lettfattelig delt inn i salat, sandwich, rull og «hot box». Sistnevnte en større middagsvariant, de andre anbefalt som lunsj eller et måltid litt i farta.

Mat fra Hagen er en slags avlegger av Persilleriet, åpnet i oktober i fjor og stenger sju på kveldene – lunsj og take away-markedet virker å være i fokus, og ifølge tidligere artikler i Adresseavisen går det så det suser – snart åpner driverne enda et vegetarsted i sentrum.

Også butikk

Vi plukker fra alle kategorier i menyen og finner plass ved et av de hjemmesnekra bordene med røff treoverflate. Lokalet er intimt: fire bordbolker, to barkrakker ved vinduet. Den ene veggen dekt av egenproduserte sauser, dressinger og andre salgsprodukter. Et koselig sted, med et lite – men ikke påtrengende – snev av hipphet.

LES KOMMENTAR: Nå er det håp for veggiser i kjøttspisernes Mekka

Hun som tar imot bestillinger, er også hun som lager maten. Et enkvinnesteam, likevel kommer maten fort ut i brune pappbeger. Anmelderkollega Mats med en glutenfri sandwich inneholdende røkt tofu, sylta rødbete og pepperrot, salat og majones uten egg («vegenaise»). Begeistring!

Innholdet er perfekt balansert, dette er rett og slett en veldig smakfull opplevelse, sier Mats.

Det grove brødet er forsiktig rista og dressingen er mild og fin. Veldig smakfullt, gjentar Mats.

Smart frø

Selv har jeg en grønnkålsalat med masse spinat, quinoa-frø, tomat, humus og falafel. Over det hele en smellfrisk sitrondressing som løfter det hele til en minneverdig opplevelse. Falafelen er varm, nydelig konsistens, mens grønnsakene virker ferske og friske, romtemperert og fint revet.

Saltinnholdet er godt og salaten er også mettende. Antakelig spiller quinoa-frøene en rolle der, ifølge Wikipedia er veksten fra Sør-Amerika et fullgodt alternativ til ris og poteter, med høy ernæringsmessig verdi, samtidig som den inneholder viktige stoffer for sunn helse, deriblant omega 3-syre. Ikke nok med det, disse mirakelfrøene beskrives også som «nøysomme», «med små krav til vann og næring» under vekst. Fullfortjent at FN kåret 2013 til det internasjonale quinoa-året, og som ren bonus smaker det godt.

Burger av kål

Skål for quinoa, sier Mats og hever glasset med ferskpresset eple og sitron, en «Grønn». Jeg har «Rød», ferskpresset rødbete, sitron, eple og ingefær, frisk og søt samtidig, og ingefær i juice gir en krydret snert. Drikkemenyen byr også på «Gul», samt grønnkål-shot, jordbær-smudi og svart kaffe. På veggen bak oss henger et stort fotografi av gründerne Per Viderup og Richard Nystad. De står i en grønnsakåker, med hver sin oppfylte trillebår.

Litt skitne og svette, gode råvarer kommer ikke på fatet av seg selv, forstår vi, fysisk arbeid ligger bak, her plukker vi maten selv, nærmest. Men selv om det hele kan fremstå litt strengt, og uten vin og øl på menyen, er det likevel en slags fest med alle smakene. Og nå har de også burger på menyen, basert på kikerter og kålrot.

«Burgeren» kommer med en relish av røyka chili og koriander, risotto-inspirert «byggotto» (byggryn), salat og humus. Savnet av saftig storfekjøtt er lite. Kålburgeren har god tekstur, fin stekeflate, er passe salt og fast i formen. Jeg liker den, mens Mats er mer imponert av tilbehøret.

Relishen sparker det virkelig av! Herlig. Salaten er frisk med syrlig sting, mens «byggottoen» gir fylde i hele retten, og en spennende tekstur.

Røkt tofu

Etter en og en halv rett hver, er vi allerede mette. Mats tar med seg en indisk rull som takeaway, mens jeg tester en «hotbox» grillet, røkt tofu, med fermenterte grønnsaker, «byggotto» og salat. Selve tofuen er ikke mye å skrive hjem om, grillsmaken er fraværende, det er gummikonsistens. Resten er derimot nydelig, friskt og kreativt, denne «byggottoen» er en suksess.

Fra sin kant av byen melder Mats om god indiskinspirert rull, som dog kunne hatt mer futt.

Potetlefsa fra Frosta er god, selv om den er litt hard noen plasser. Dette er bra og mettende, men jeg savner litt mer smak og krydder. Litt for mildt, melder Mats.

Mylder av kreativitet

Cirka 600 kroner betalte vi for fem retter og to glass bedre juice. Mat fra Hagen serverer enkel vegetariansk mat, raskt og gjerne som take away, men samtidig ligger det et mylder av kreativitet bak rettene, med spennende smaker og artige kombinasjoner. Og så sunne og kvikke vi føler oss. Vi gleder oss til folkene bak Mat fra Hagen åpner enda et vegetarsted i sentrum.