I august avslutter Ine Hoem Olavsfestdagene sammen med ringrevene Knut Reiersrud og Iver Kleive med en uvanlig konsert i Nidarosdomen.

- Jeg skal spille med Reiersrud og Kleive, og på toppen av det hele skal det skje i Nidarosdomen, sier Hoem, som gleder seg til å ta turen tilbake til sin gamle studentby Trondheim.

- Med tanke på hvilken musikk jeg spiller, hadde jeg aldri sett for meg at domen ville bli et sted jeg skulle holde konsert. Det blir veldig gøy og jeg tror vår konsert vil passe godt inn der, fortsetter Hoem.

Den 29 år gamle sangeren ble først kjent gjennom Pelbo. Det sjangeroverskridende Trondheimsbandet henter elementer fra blant annet elektronika, jazz og rock. I 2013 gikk Hoem solo med EP-en «The Island», som satte henne på popkartet.

Overraskende sammensetning

Da Olavsfestdagene ringte for å få Hoem om bord, sto artisten midt i plateslippet av hennes første soloalbum «Angerville».

- Jeg må innrømme at jeg har vært litt treig i oppfattelsen av alt dette, det tok tid før jeg forsto hvor stort dette er. Reisersrud og Kleive er to bautaer i norsk musikkliv, og da jeg begynte å fortelle folk at jeg skulle holde konsert med dem i Nidarosdomen, sa folk «Hva? Det er jo utrolig kult!». Det er blitt mer og mer stas for meg, jo mer jeg tenker på det, forteller Hoem.

Hun har hørt mye på bluesgitarist Reiersrud og organist Kleives «Blå koral», den første platen av deres kritikerroste trilogi. Nå ser hun frem til et helt nytt samarbeid.

- Jeg har ikke jobbet med noen av dem tidligere, og jeg må gi honnør til Olavsfestdagene som kom på å koble oss sammen. Dette er en konstellasjon jeg aldri ville tenkt på selv.

Hva de tre skal spille, er det fortsatt ingen som vet. Direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene er svært spent på resultatet.

- Det er veldig artig og spennende å koble Hoem sammen med Reisersrud og Kleive. Vi liker å sette sammen litt overraskende koblinger, ofte blir det bra kunst av det. Jeg tror det vil bli en nydelig og populær avslutningskonsert, sier Myhr.

Natt i Nidarosdomen

Nidarosdomens program for Olavsfestdagene er nærmest spikret. Festivalens åpningskonserten blir «Mass for Modern Man» av komponist Ståle Kleiberg. Det er et verk bestilt fra München, men som skal urfremføres under Olavsfestdagene.

Det kan bli ekstra stemningsfullt i kirka når en del av programmet vil foregå på nattetid. Stumfilmen «Nohas Ark» fra 1928 skal vises som nattkino, og den engelske organisten David Briggs skal sette musikk til filmen ved å improvisere på Steinmeyerorgelet. Verket «The Veil of the Temple» av den engelske komponisten Sir John Tavener, skal også fremføres på natten. Ifølge komponisten, som døde i 2013, er dette hans ypperste verk. På grunn av sin kompleksitet er verket kun fremført fem ganger tidligere.

- Dette er virkelig vår hovedsatsing i år. Vi har med oss dirigent Stephen Layton, som bestilte verket. Solisten som var med på urpremieren er også med, i tillegg til nærmere 200 korsangere og et 20-talls musikere, forteller Myhr.

Verket vil vare sju timer i strekk, og publikum får utdelt sittepute, sjokolade og varmmat i løpet av natten.

Urbański i Olavshallen

I fjor deltok Trondheim Symfoniorkester på avslutningskonserten. I år vil orkestret holde en egen konsert i Olavshallen under festivalen, og da med sjefdirigent Krzysztof Urbański. «Mahlers femte» står på repertoaret 31. juli.

- Dette er egentlig midt i sommerferien til dirigent og orkester. Vi er veldig glade for samarbeidet vi har med dem og vi leter etter muligheter til å få dem med så ofte som mulig. Derfor blir vi veldig glade når vi får dem med under Olavsfestdagene, sier Myhr.

Nidarosdomens program for Olavsfestdagene er nesten spikret ferdig, sier direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene. Foto: Mari Vold