Team Hegdal, under saksofonist og komponist Eirik Hegdals entusiastiske ledelse, lanserte sitt tredje album med konsert i Dokkhuset tirsdag kveld.

Den unge kvartetten Wako var først ute med et sett som viste at det gror veldig godt i fotsporene etter Hegdal og co.

Det ble en festkveld av de sjeldne i selskap med ni musikere fra Trondheims jazzmiljø. De fem i Team Hegdal spilte en rekke låter fra sitt nye album og smakebiter fra de forrige. Hele veien viste de at de har en spesiell evne til å kombinere høyst ulike elementer og sy dem sammen til en organisk helhet.

Albumet er inspirert av den banebrytende jazzkomponisten Thelonius Monk (en av låtene har tittelen «Monkholmen»), som ikke laget enkel, umiddelbar musikk. Team Hegdal er derimot en utadvendt gjeng med bred appell.

Allerede i løpet av de første minuttene fikk vi høre god, gammeldags swingjazz, frijazz og noe jeg for enkelhets skyld må kalle samtidsmusikk – uten at det sprikte. Denne blandingen som går opp i en høyere enhet er vanskelig å beskrive, den må høres.

Team Hegdal har skapt seg et særpreg som gjør at de knapt likner på noen andre. Trondheim Jazzorkester, der inderøyningen Eirik Hegdal i flere år har vært kunstnerisk leder, bygger på noe av det samme mangfoldet i sin allsidige virksomhet. Med kvintetten sin lager Hegdal et konsentrat av mye av det jazzorkesteret står for.

Han har med seg glimrende musikere. André Roligheten på saksofoner er en perfekt makker lengst fram på scenekanten. Pianist Oscar Grönberg spiller med sjelden kraft og stort særpreg. Bassist Ole Morten Vågan kombinerer dyktighet og spilleglede som få andre – og Gard Nilssen er en av Norges beste trommeslagere. Han spiller lydhørt og kan både behandle trommene dempet og med en voldsom energi.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO