- Det hadde vært kult om folk ser at det er aktivitet i UFFA-huset, at de ser at vi er tilbake. Vi legger mye energi, svette og tårer i kulturhuset vi har i Østbyen, sier Olav Alexander Holm i UFFA.

Holm har vært en del av UFFA, eller Ungdom For Fri Aktivitet, siden 2007 da han deltok på Pøbelrocken for første gang.

- UFFA betyr alt. Det er en familie og et samlingspunkt. UFFA er også tyngdepunktet for det alternative kulturlivet i Trondheim, sier han.

Over en periode på to år har fotograf Ingrid Halvorsen fulgt UFFA-miljøet i Trondheim. Fra den dagen de startet oppussingen av det nye huset og frem til Pøbelrocken i fjor.

- Prosjektet startet som en slags fotodokumentar om livet på UFFA. Etter hvert begynte jeg å jobbe sammen med journalist Elise Adamsrød fordi jeg følte at prosjektet var større enn bare bilder, det krevde tekst, forteller Halvorsen.

Viktig for lokalsamfunnet

Utstillingen «UFFA opp av asken» inneholder en samling av tekst, video og fotografier. Halvorsen ønsker å synliggjøre den nye generasjonen UFFA.

- UFFA har en viktig plass i lokalsamfunnet og er en stor del av mange ungdommers liv, dette ønsker vi å synliggjøre. Jeg håper at folk som ikke har tilknytning til miljøet kommer på utstillingen for å se hva UFFA faktisk er, i stedet for å høre på rykter.

Du har fulgt miljøet i rundt to år, hvordan vil du beskrive det du kaller den nye generasjonen UFFA?

- Et medlem vi har intervjuet sier at miljøet forandrer seg fra generasjon til generasjon, men det er de samme grunnprinsippene og den samme tankegangen som ligger til grunne. Hva ungdommene er mest opptatte av skifter mellom kunst, musikk og politisk aktivisme. Jeg har et inntrykk av at musikk står i fokus i dag, i tillegg til politisk aktivitet, forteller Halvorsen.

Savnet et fristed

Fotografen begynte å ta kontakt med enkeltpersoner som var synlige i UFFA-miljøet, etter hvert ble hun med på aktiviteter for å dokumentere livet i UFFA.

- Der jeg kommer fra finnes det ikke noe tilsvarende. Jeg ville sannsynligvis vært aktiv selv dersom det hadde eksistert et slikt godt tiltak, et sted der ungdom får være seg selv, jobbe med musikk, kunst og politikk. Det er et fristed for ungdom, og dem har vi ikke så mange av dem i Trondheim, sier Halvorsen.

På lørdag åpner utstillingen med en konsert i Lademoen kirke, der skal utstillingen stå i en uke. Ett av bandene som skal spille er «No Futser», de spilte også under rockegudstjenesten i samme kirke for noen år tilbake, forteller Holm, som er bassist i bandet.

- Det er kult at alt skal foregå i Lademoen kirke, det hadde ikke vært det samme i hvilken som helst kirke, sier Holm om utstillingen og konserten i nabolagets kirke.

Godt naboskap

- Vi synes det er hyggelig at vi har kontakt med UFFA-miljøet. Rockegudstjenesten i 2011 ble et positivt møte, sier Hilde Rosenkrantz, kapellan i Lademoen kirke.

Rosenkrantz skal ønske velkommen under utstillingens åpningskonsert. Hun mener UFFA har en svært positivt rolle i nærmiljøet.

- Det har tidligere vært spørsmål om UFFA-huset skal fjernes, det synes jeg hadde vært et forferdelig tap. UFFA representerer absolutt noe positivt, mange ungdommer får utvikle seg i miljøet, og jeg synes det er veldig flott at huset ligger nettopp på Lademoen.

Har du tenkt på hva du vil si i velkomsttalen? - Jeg ønsker å ta utgangspunkt i at vi er naboer, at det er fint at vi synes godt om hverandre og at kirka er et åpent hus for alle, det synes jeg er viktig.

Fotograf Ingrid Halvorsen har fulgt og fotografert UFFA-miljøet i rundt to år. Foto: Ingrid Halvorsen