- Vi blir tvunget til å se tilbake og evaluere det vi har gjort. Stort sett er det bare en fryd, men også litt gremmelse. Det er ikke alt som er like genialt, selv om det meste selvfølgelig er det, ler Bent Sæther.

Det er noen år siden ansatte ved Rockheim begynte å leke med tanken om en egen utstilling om Motorpsycho. Trondheimsbandet har holdt det gående siden 1989, og bandet har selv tatt vare på store mengder dokumentasjon opp gjennom årene. Mye av dette er overlevert til Rockheim og Nasjonalbiblioteket.

Uflidde menn og Trondheimshistorie

- Vi har holdt på i 25 år og det er mange historier som skal fortelles. Det er litt rart å evaluere og skrive sin egen historie når bandet fortsatt holder på. Det har vært en mental prosess, sier Sæther.

- Hva kan publikum vente seg?

- Mange uflidde menn med både langt og kort hår, musikken de har lagd og konsertene de har spilt. Jeg håper også det blir litt fokus på miljøene vi har vært en del av, både studentmiljøet, Østbyen, Uffa og Svartlamoen, det ligger mye Trondheimshistorier her, sier Sæther.

Utstillingen «Supersonic Scientists – Ei utstilling om Motorpsycho» åpner 16. oktober og skal stå i et halvt år. Tidligere har Rockheims Temporær-utstillinger handlet om blant andre Jahn Teigen og Wenche Myhre.

Kompromissløse typer

- Det unike med Motorpsycho i norsk populærmusikk, i tillegg til kunsten, er innsatsen og pågangsmotet de representerer. De har operert innen en ganske smal sjanger. De har vært kompromissløse og aldri valgt enkle eller kommersielle løsninger, sier prosjektleder og kurator Synnøve Engevik ved Rockheim.

Hva utstillingen vil inneholde er fortsatt ikke helt avgjort, men Engevik tror interessen vil bli stor, og at det vil komme tilreisende både fra Norge og fra utlandet.

- Motorpsycho har en stor og dedikert tilhengerskare i Europa. Vi vil fortelle historier som ikke er fortalt før, og publikum kommer blant annet til å få se nærmere på hvordan bandet har jobbet i studio, forteller Engevik.

Betyr ikke slutten

Selv om bandet ser frem til den store åpningsfesten 16. oktober, må Sæther innrømme at han også har hatt noen kvaler.

- Jeg har hatt noen, noe annet er uunngåelig. En slik utstilling er noe som oftest blir gjort etter at ting er over, det er sjelden man kommer på museum når man fortsatt holder på. Jeg er litt ambivalent, for vi har ikke tenkt å gi oss vi, sier Bent Sæther.

- Er bronsestatuer utenfor rockmuseet fortsatt et «krav»?

- Statuer av meg og Snah må stå klare ellers blir det ikke noe av, da klipper ikke jeg snora. Skal det være, så skal det være, sier Sæther og tar en liten pause for å tenke seg om.

- Jeg kan kanskje leve med byster.

Har DU tanker eller ønsker om hva utstillingen om Motorpsycho bør inneholde kan du si den mening på Supersonic Scientists blogg.

Publikum vil blant annet få se hvordan Motorpsycho jobber i studio når utstillingen åpner på Rockheim i oktober. Her fra Athletic Sound i 1997 Foto: Ellen Ane Eggen