– Folk i musikkavdelingen var svært skeptiske, men jeg fikk støtte av sjefen, sier Vidar Lønn-Arnesen (74). Torsdag kommer han og flere andre til Rockheim for å feire jubileet.

Torsdag er det på dagen femti år siden «Ti i skuddet» hadde sin første sending 23. april 1965. Lønn-Arnesen, som var programleder på 60- og 80-tallet, og Steinar Fjeld, som overtok stafettpinnen på 90-tallet, skal fortelle om programmets historie.

Begivenheten blir direkte overført på NRK radio. P1+ skal markere jubileet til langt på kveld. Hele det første programmet fra 1965 vil bli sendt om igjen sent på kvelden.

Les også: Årets Pstereo-låt

Les også: DumDum Boys alias Racer på Byscenen

«King of the Road»

– «Ti i skuddet» har på mange måte preget alle mine femti år i NRK. Jeg har jo gjort en god del annet, Melodi Grand Prix og «Da Capo» på TV. Men «Ti i skuddet ligger i bunnen av det hele, sier Lønn-Arnesen.

Han husker godt at «King of the Road» med Roger Miller gikk til topps i det aller første programmet. To ungdomsjuryer, hver på hundre medlemmer, satt med såkalte mentometerknapper og avgjorde hvilken låt som skulle vinne.

Juryene ble hentet fra utallige steder omkring i landet. Overalt var det lange køer for å være med.

Turnerte landet rundt

–Vi reiste dessuten rundt og laget programmer fra hele landet. Interessen i lokalmiljøene var stor. I 1966 ble det gjort en undersøkelse som viste at 80 prosent av alle unge mellom 12 og 25 år hørte på programmet hver uke. Den gangen var det bare én radio i de fleste hjem, så foreldre og kanskje besteforeldre måtte også høre på. Vi hadde mange lyttere, forteller Lønn-Arnesen.

Han hadde ennå ikke fylt 25 år da han startet «Ti i skuddet». Og han måtte kjempe mot konservative krefter i NRK før han kom på lufta.

– Hva gikk motstanden ut på?

– I musikkavdelingen var de imot at ungdom skulle bestemme hvilken musikk NRK skulle spille. De mente at folk uten musikkutdanning ikke kunne sørge for den kvaliteten som var nødvendig i NRK og at det ville bli for kommersielt. Men Torolf Elster, som den gangen var programdirektør, før han senere ble kringkastingssjef, var en framsynt mann. Han sa ja.

Les også: Seigmen resirkulerer voksesmerter til gull

Gift med sekretæren

«Ti i skuddet» har preget Vidar Lønn-Arnesens liv på flere måter. Tove Sjøbæk, som hun opprinnelig het, var en av sekretærens som ordnet med mentometerknappene og stemmegivningen. Hun og programlederen ble kjærester, og de har vært gift siden slutten av 60-tallet.

– Hun sitter ved siden av meg her i bilen nå, sier Lønn-Arnesen når vi får tak i ham på telefonen mens han tar en pause på E18 sørover fra Oslo. Tove Lønn-Arnesen supplerer den tidligere programlederen med faktaopplysninger underveis i samtalen.

– «Ti i skuddet» tok en lang pause på 1970-tallet. Hvorfor det?

– Fordi da kjørte vi «Europatoppen» i stedet. Det var et program bygget over samme lest, men i samarbeid med mange europeiske land. Norske låter konkurrerte internasjonalt. Bandet Saft fra Bergen gikk til topps. Og Finn Kalviks «Aldri i livet», som fikk null poeng i Melodi Grand Prix én lørdag, gikk inn øverst på «Europatoppen» lørdagen etter.

Les også: McCartney skriver forord i Wangberg-biografi

Beatles og Monkees

– Hvilke låter husker du best fra de første årene med «Ti i skuddet»?

– Beatles’ «Yesterday», selvfølgelig. The Monkees’ «I’m a Believer», The Tremeloes’ «Silence is Golden», Nancy Sinatras «These Boots are Made for Waking ». Og The Everly Brothers. Deres «Crying in The Rain», som senere ble en hit med a-ha, lå på lista i hele 1966. Vi lå ofte i forkant av salgslistene.

Låtene som ble plukket ut til «Ti i skuddet» fikk stor påvirkning på platesalget. Musikken som ble spilt på det eneste radiotilbudet til ungdom, gikk unna som varmt hvetebrød i plateforretningene.

– Det tenkte vi ikke så mye på. I «Ti i skuddet» var vi bare opptatt av å spille den musikken ungdommen likte, sier Vidar Lønn-Arnesen.