Vi nærmer oss 1. mai, og det kan være grunn til å minne om en rikt illustrert gladsak i avisen for nøyaktig 35 år siden. Da ble nemlig den siste kvinnekantinen ved Vinmonopolets anlegg ved Nyhavna i Trondheim avviklet. Etter at det hadde vært opp til fire ulike kantiner ved virksomheten, tilpasset de spisendes kjønn og klasse, skulle Vinmonopolets avdeling i byen møte fremtiden og 80-tallet med færre kantiner: Én for funksjonærer og én for arbeidere.

Kantina for kvinnelige arbeidere hadde alt bortfalt, og ved inngangen til et nytt tiår var det bestemt at kantina for kvinnelige funksjonærer skulle slås sammen med kantina for mannlige funksjonærer. Disse bildene viser de to miljøene, eller kantinene som skulle bli til én, med felles spisested for funksjonærer på Polet, uansett kjønn.LES OGSÅ: Året var 1972, og syklistene kjempet for sin plass i trafikken

Adresseavisens reporter Bjørn Johan Jacobsen skildret den banebrytende begivenheten ved å hevde at: «En kjønnsbarriere veltes innen norsk alkoholfremstilling». Han skildret også forskjellen mellom den kvinnelige og den mannlige funksjonærkantina: «Kvinnelige funksjonærer holder til i et lite avlukke dominert av en diger potteplante som bortimot tapetserer den ene veggen. Hos gutta i funksjonærstaben er kortveggen preget av pokaler fra egne bedriftsidrettsbragder, radio, kassettspiller, avishylle med kortstokk og bokhylle. Slikt finnes selvsagt ikke hos damene».

Reportasjen brakte også en skildring fra arbeidernes kantine: «En stor kantine med kafeteriapreg, også der med et mindre avlukke for de funksjonærer som rent geografisk har fordeler av å spise på disse trakter». Han refererte imidlertid til en viss utglidning etter at arbeidere som hadde rykket opp til funksjonærer i økende grad hadde: «forblitt i selskap med sine gamle kompiser, også etter at de har rykket opp i funksjonærstanden».LES OGSÅ: Året var 1971, og det ble siden husket som kvinnekuppets år

På spørsmål om hvorfor kantinene var delt inn i kjønn og klasse fikk avisens utsendte til svar: «Det har bare vært slik. Det har ikke budt på noen problemer å ha slike skillelinjer», sa en uidentifisert talsmann for de ansatte.

De mannlige funksjonærenes kantine gikk under klengenavnet «Upper Ten». De tre karene avisen møtte der hadde ikke noe imot tanken på å dele spiserom med kvinnelige kolleger. Om den overdådige potteplanten på veggen i kvinnenes kantine ble med over i det nye fellesspiseriet, fortalte dessverre reportasjen intet om.