Sammen med Brooklyn-eier Eric Ottaway var Oliver til stede i Trondheim da Brooklyn annonserte at de går inn med en minoritetseierpost i E.C. Dahls bryggeri.

– Da vi startet Brooklyn Brewery i Williamsburg i Brooklyn i 1996, var nabolaget forlatt. Falleferdige pakkhus og industrielt avfall. Ingen ønsket å være der. Når jeg var i Europa og fortalte at jeg var amerikansk ølbrygger, lo folk av meg. Amerikansk øl var en vits. Men hva nå, spør Oliver retorisk.

Williamsburg er kanskje den hippeste bydelen i hele New York, europeere ser til USA for å få inspirasjon til ølbrygging. Oliver ser klare likheter med den første tiden i Brooklyn og potensialet i Østbyen i Trondheim. Han synes trøndere har mye til felles med Brooklyn-folk også, en direkte væremåte, frisk humor og en sunn opposisjon til øvrigheten i Oslo eller Manhattan.

Ikke for å tjene penger

– Hva skal dere konkret gjøre i Trondheim?

– I hvert fall ikke lære folkene på E.C. Dahls å lage øl. De kan mye mer enn oss, sier Oliver.

– Og ambisjonen er i hvert fall ikke å tjene masse penger, skyter Eric Ottaway inn.

- Men vi kommer til å ha mye moro, vi kommer til å treffe hyggelige og smarte folk, lære mye og utvikle oss som ølbryggere, sier Oliver.

– Folk hjemme spør meg hva er dette med Trondheim, og jeg svarer at det er en fantastisk flott kystby med en befolkning med lidenskap for øl, sier Ottaway, som peker ut på knall blå himmel og sol.

– Jeg har vært i Trondheim fem-seks ganger og sånn er været alltid.

Skal ikke lage Brooklyn-øl

Brooklyn Brewery kommer ikke til Trondheim for å brygge Brooklyn-øl. Det skal fortsatt lages i Brooklyn. Her skal de være med på å lage øl som er tilpasset norsk smak, kultur, råvarer og tradisjoner.

– Nye ideer vil oppstå, kanskje noen av dem vil være geniale, sier Oliver, som i løpet av de siste månedene har laget øl på sukkerroer i Brasil og på akevitt i Stockholm. Ingen av de to tingene ville vært naturlig i New York. Brooklyn er inne med en eierandel i Nye Carnegie bryggeri i Stockholm. Trondheim og Norge er den andre byen og landet de engasjerer seg i.

Interessen for skandinaviske øltradisjoner har sammenheng med interesse for nordisk mat. Oliver hadde et samarbeid med Klaus Meyer i Danmark allerede da restaurant Noma ble startet.

150 års ølkunnskap

Direktør Søren Brinck i Ringnes er opptatt av at det er veldig mye ølkunnskap i Dahls, Ringnes og Carlsberg. Alle tre bryggeriene har 150 års erfaring.

Det Brooklyn kan bidra med er viktig kunnskap om moderne trender i ølbrygging. Ved å dra veksler på hverandres erfaring blir vi alle bedre, sier Brinck, mens Roar Hildonen fra To rom og kjøkken sier han knapt klarer å vente med å begynne å utvikle restauranten og resten av serveringsstedet på E.C. Dahls bryggeri.

I tillegg til restaurant, pub, mikrobryggeri vil senteret også inneholde konferansefasiliteter når det åpner sensommeren 2016, 150 år etter at bryggeriet først ble etablert. Dahls skal i Strandveien brygge Dahls øl til butikker og serveringssteder på flaske, fat og tank, og håndverksøl i mindre kvanta.

Skepsis i miljøet?

– Er det skepsis blant mikrobryggeriene i regionen mot at storebror etablerer seg deres nisjelandskap?

– Noen er nok skeptiske, men jeg er ganske sikker på at når de skjønner vårt ståsted og drivkraft og ser egne muligheter i senteret, vil de bli like entusiastiske som oss, sier Garrett Oliver. Allerede mandag ettermiddag fikk han de første svar på dette, Dahls hadde invitert de uavhengige mikrobryggeriene til informasjonsmøte og faglige samtaler.

– Interessen for øl er eksplosiv, faglig utveksling er viktig for alle. Dette er den mest spennende tiden i historien å drive med ølbrygging. Vi er utrolig heldige, sier Garrett Oliver.