Lillestrøm bemerker seg for sin rolle som småby i en stor byregion, mener juryen. Foto: NTB scanpix

Sammen med Stavanger Øst og Lillestrøm kjemper Trondheim ved St. Olavs Hospital om å bli Norges mest attraktive by i 2015.

Finalistene er av 346 nominerte valgt ut som forbilder for bærekraftig utvikling. Mens St. Olavs demonstrerer hvordan en offentlig institusjon kan prege et bymiljø, har Lillestrøm bemerket seg for sin rolle som småby i en stor byregion.

Stavanger Øst er finalist på grunn av sin omfattende byutviklingsprosess fra å være «byens bakgård» til å bli en ressurs.

Bærekraftig utvikling

Juryleder Erling Dokk Holm mener St. Olavs Hospital viser hvordan offentlige investeringer kan påvirke og stimulere til en bærekraftig byutvikling.

– Store, offentlige institusjoner i Norge har ofte blitt bygget midt mellom to byer eller på jordet utenfor en by. Men i en by kan en slik institusjon være med å vitalisere og utvikle bystrøk på en produktiv måte. Tidligere har man ofte tenkt at i byen skal det være handel, men i det siste har vi sett at mye handelsvirksomhet har flyttet ut av bykjernen, som City Syd i Trondheim. Vi synes St. Olavs motbeviser den litt gammeldagse holdningen om at man ikke kan legge industri eller sykehus til en by, forklarer juryleder Erling Dokk Holm.

Viktig med ambisjonsnivå

I juryens begrunnelse står det at St. Olavs Hospital «demonstrerer fordelene ved en slik lokalisering, både for regionen og byen det gjelder. I tillegg gir prosjektet en stor verdi til byen gjennom satsning på miljø og bærekraftige energiløsninger.».

– St. Olavs er et litt modig prosjekt, litt annerledes enn andre sykehus. Det er eksempel på sykehus som et byutviklingsgrep, utdyper Dokk Holm.

I mai skal han og resten av juryen på befaring for å kikke nærmere på de tre nominerte byene.

Da blir det lagt vekt på overføringsverdien, hvordan planene er realisert og i hvilken grad lokalbefolkningen er involvert i planprosessen.

– Det er viktig at planene faktisk er realisert. Mange av kommunene går bare på autopilot, noe vi synes er ganske kjedelig. Ambisjonsnivået legger vi også vekt på, forteller jurylederen.

Ny pris

Prisen «Attraktiv by» deles ut for første gang i år, og er en sammenslåing av Miljøverndepartementets «Statens bymiljøpris» og Kommunal- og regionaldepartementets «Statens pris for attraktiv stad». Den nye prisen er det Kommunal- og moderniseringsdepartementet som deler ut.

Formålet med prisen er å løfte frem byer og tettsteder som har utviklet stedets bykvaliteter gjennom gode lokale prosesser. Prisen på 250 000 kroner deles ut av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i juni.