– Dette bli et av de største kulturpolitiske grepene i Nord-Trøndelag på lang tid, mener teatersjef Ketil Kolstad.

I begynnelsen av juni leveres anbudsdokumentene og i september er det byggestart for det som skal bli et signalbygg i Snøhettas ånd.

– Dette blir et fantastisk produksjonshus for scenekunst. Dette er også en nødvendig forutsetningen for at Nord-Trøndelag Teater kan vokse videre. Jeg tror dette oppfyller noe av drømmene som ble presentert da Snøhetta la frem sin mulighetsstudie for sentrumsutviklingen i Verdal. Det blir et ruvende bygg, sier Kolstad.

Brikkene på plass

Det er Verdal kommune som skal bygge teatret på hjørnetomta mellom Domus og parkeringsplassen foran Framgården. Med to minutters gange fra togstasjonen og en times kjøring fra Værnes håper man å bli enda mer attraktiv både for publikum og profesjonelle teaterarbeidere.

– Nå har vi fått den likestilte regionstatusen som alle andre teatre har. Og vi har fått opp aktiviteten og resultatet over tid som krever nye lokaler. Det er kjempeviktig å få dette på plass for å oppfylle vår egen strategiplan, sier teatersjefen.

Gullkantet leieavtale

Fylkeskommunen har stilt en garanti for en husleie på 5,5 millioner kroner for en periode på minimum 30 år. Det er gull for Verdal kommune som byggherre.

– Det er dette som gjør det mulig for oss å sette i gang, sier en veldig fornøyd ordfører Bjørn Iversen.

I tillegg til selve bygget er det i budsjettet lagt inn midler til frikjøp av parkeringsplasser og mulige realiseringen av mindre utvidelser av bygget for å imøtekomme behov utover teatrets funksjonskrav.

Ordføreren ser også mange muligheter knyttet til kulturbaserte næringsliv i kommunen.

– Vi fikk klar beskjed fra næringslivet da vi utarbeidet en strategisk næringsplan rundt tusenårsskiftet. Gi oss et levende kulturliv, så skal vi ordne resten, var omkvedet.

Kulturbasert næringsliv

Bare i en omkrets på 100 meter rundt det nye teaterbygget finner vi en av Norges tre teaterutdanninger, landets største kulturhage på Tindved i regi av Siva-programmet, Verdal Teaterlags scene, kulturarbeidsplassene i postgården og Nord-Trøndelags største kino målt i antall publikummere. I tillegg kommer det nasjonale kultursenteret på Stiklestad og Spelet om Heilag Olav, som hele teatersatsingen i Verdal er tuftet på.

– Rundt Minsaas Plass er det skapt et unikt miljø som knapt finnes maken til i Norge. Vi ser store synergier både mot teaterutdanninga og det store amatørteatermiljøet. I tillegg handler dette om Bolyst, sier Iversen.

Han viser også til de spenstige mulighetsbildene som Snøhetta la frem for sentrumsutviklingen i Verdal under finanskrisen.

– Vi engasjerte Snøhetta fordi de ikke kjente oss fra før. Mulighetsbildene var gode med høyhus langs jernbanen midt i sentrum. Nå kan teaterbygget være starten på dette. Vi ønsker en fortettet småby med liv og røre. Det var mye spenstig i Snøhettas planer, men det var slett ikke meningen at dette var en endelig løsning. Men de så mulighetene.

Iversen sier de alltid har hatt tro på kulturnæringen.

– Den er bra for vår profil. Vi er også en av landets fremste landbrukskommuner og har et ledende næringsliv med Kværner og alle de andre på industriområdet.

Slipper andre til

Teatersjef Ketil Kolstad slutter i august og inn kommer regissør Nora Evensen. Hun gleder seg til å lede teatret inn i fremtiden.

– Det nye teatret vil gi enda større muligheter til å produsere godt teater som skal ut til hele fyket.

Evensen ser også nye muligheter med at teatret ligger så nært opp til teaterutdanningen på Tindved og andre kulturinstitusjoner.

– Dette åpner opp for helt andre samarbeidsformer og prosjekter. Teatret blir et produksjonsnav med nye fasiliteter som vi ikke har hatt før, sier Nora Evensen.

Rundt 25 000 så Nord-Trøndelag Teaters forestillingen i fjor. I tillegg så minst like mange en amatørteaterforestilling i fylket.

Den nye teatersjefen ser ingen motsetning i det å ha et profesjonelt teatertilbud og samtidig et ambisiøst amatørteatermiljø.

– Jeg vil heller si at man utfyller hverandre. Det gjør bare kulturlivet enda rikere. Det er et privilegium å jobbe i et fylke hvor teaterinteressen er så stor, sier Nora Evensen, som er bosatt i Trondheim og har vært frilans regissør siden 2002.

– Den viktigste funksjonen for oss er at det er et moderne teaterhus hvor vi kan produsere masse teater. Vi skal turnere i hele Midt-Norge. Når Nord-Trøndelag Teater ikke buker scenen kan andre slippe til, sier Evensen, som har planene klare for åpningsforestillingen.

– De blir en fest, mer vil jeg ikke si nå, legger hun til.

Skjer mye

Evensen sier Nord-Trøndelag er rikt på kultur. Det er rikt på kulturell historie og det er mye som skjer innenfor kulturlivet.

– Det blir fint å få komme inn i en region hvor det skjer mye, folk er opptatt av kultur og er glad i kultur. Det å jobbe med et turnerende teater gir en unik mulighet til komme rundt til fylkets 23 kommuner.

Godt plassert: Ketil Kolstad er fornøyd med at det er kort vei til det meste fra det nye scenekunstbygget midt i sentrum.
Attraktivt: Det nye teatret blir liggende mellom Framgården og Domus på Verdalsøra. I dag benyttes tomta til parkeringsplass. Foto: Leif Arne Holme