– Da jeg leste denne boka, om en ungdomstid i Stavanger, så var det så mange felles referanser til min egen oppvekst i Kristiansand, uttalte kronprinsessen under et bokbad i Oppdal i går formiddag.

Hun er i disse dager på skinnene med sitt eget litteraturtog som i år går fra Trondheim til Hamar med stopp i Oppdal og Lillehammer. Kronprinsessen ønsker å øke leselysten både hos barn og voksne, og etablerte i fjor et litteraturtog der hun blant annet presenterte egne bokfavoritter. I år er temaet identitet i litteraturen og hun har med seg flere forfattere som deler både lese- og skriveopplevelser med kronprinsessen og publikum underveis.

Frykt i oppveksten

I Oppdal møtte oppdalingene mannsterke opp på togstasjonen og ønsket henne varmt velkommen med norske flagg, blomster og jubel. I biblioteket i kulturhuset var kronprinsessen selv bademester i et bokbad med forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg. Temaet var identitet og ungdomslitteratur. Forfatterne snakket blant annet om i hvilken grad de bruker seg selv i romanene sine, hvorpå Renberg er klar på at han bruker mye av seg selv. «Kompani Orheim» om Jarle Klepp er eksempelvis en fordekt selvbiografi.

– Årsaken til at jeg begynte å skrive handler mye om hvordan jeg hadde det hjemme i oppveksten. Pappa drakk for mye, og jeg kjente på mye frykt som barn og ungdom. Hvordan er pappa i dag? var spørsmålet jeg stilte meg selv daglig. Jeg begynte å skrive og skrivingen ble en redning, den ga meg kraft, forteller Tore Renberg.

– For din del ble skrivingen både en ren nødvendighet i livet, samt et yrke?, spurte kronprinsessen.

– Ja, den ble både en slags selvhjelp, men i tillegg er det viktig å bli lest av et publikum, uttalte Renberg.

Lo høyt

Kronprinsessen gjorde en habil jobb som intervjuer under bokbadet, og trivdes åpenbart i selskap med forfatterne som fortrinnsvis henvendte seg til yngre publikummere. Hun lo hjertelig da Renberg leste høyt fra «Mannen som elsket Yngve», om da hovedpersonen Jarle Klepp tar til orde for å begynne med tennis. Kompisen, raddisen Helge, mener Jarle må være helt forrykt, for noe mer besteborgerlig enn tennis finnes ikke.

Reisen med Litteraturtoget startet imidlertid i Trondheim i går morges. Kronprinsesse Mette-Marit ble ønsket velkommen til byen av ordfører Rita Ottervik og politimester Nils Kristian Moe, før hun ble geleidet til folkebiblioteket hvor hun ble tatt imot av biblioteksjef Berit S. Nygård. Her holdt kronprinsessen dagens første bokbad hvor forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland var gjester.

Kronprinsessen innledet det litterære møtet med å snakke om identitet i litteraturen, og hun trakk fram både Karl Ove Knausgård og Helene Uri – forfattere som skriver selvbiografisk – som eksempler der eget liv og identitet brukes i romanene.

– Lyse og mørke sider

– De skriver seg selv inn i litteraturen. Men de fleste forfattere berører temaet identitet selv om de ikke er selvbiografiske. Eksempelvis skriver Carl Frode Tiller om hvordan du oppfatter deg selv og om blikket andre har på deg i «Innsirkling»-trilogien.

Hun leser bøker i et forsøk på å komme nærmere sitt eget liv.

– Litteraturen får deg til å reflektere mer over hva det vil si å være menneske. Både William Shakespeare og Astrid Lindgren får meg til å anerkjenne både mine lyse og mørke sider, sier kronprinsesse Mette-Marit som hadde tatt med moren Marit Tjessem på turen.

Kontroversiell

Kronprinsessen trakk også fram den kontroversielle franske forfatteren Michel Houellebecq som en av sine favoritter. Han er blitt anklaget for å skrive vulgært og pornografisk, såvel som å fremme islamofobiske og kjønnsdiskriminerende holdninger.

Det var nettopp moren Marit som tok henne med til biblioteket da hun var jentunge, og kronprinsessen omtaler folkebibliotekene som «livsviktige».

Delte boktips

– Og jeg er veldig fornøyd med hva Litteraturtoget fikk utrettet i fjor da det gikk fra Bodø til Stjørdal. Folk begynte å dele boktips på sosiale medier, og jeg fikk vist hvor viktig jeg synes bøker og lesing er.

Varm velkomst: Selv om været var grått og hustrig, sørget oppdalingene for en varm velkomst da kronprinsesse Mette-Marit ankom bygda med toget i går formiddag. Ordfører Ola Røtvei (til høyre) ønsket velkommen. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Foto: Håvard Haugseth Jensen
Foto: Håvard Haugseth Jensen
Varm velkomst: Selv om været var grått og hustrig, sørget oppdalingene for en varm velkomst da kronprinsesse Mette-Marit ankom bygda med toget i går formiddag. Hun tok seg tid til en passiar både med de eldste, ungdommer og barnehagebarn. Foto: Håvard Haugseth Jensen