- Ved Lianvannet har vi et naturlig amfi, dette må være den fineste arenaen for en kveld med flott musikk og gode samtaler, sier direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene mens han peker ivrig mot den grønne gressletta som strekker seg fra Lianvannet og i retning Lian Restaurant.

Kvelden før Olavsfestdagene virkelig sparkes i gang, inviterer festivalen til en kveld med musikk, mat, samtaler og møte med pilegrimsvandrere ved Lianvannet. I fjor høst begynte ideen om å starte festivalen på Lian å surre i hodet til festivaldirektøren.

- Olavsfestdagene foregår spredt rundt i byen, derfor har vi lyst til å skape en følelse av fellesskap før det hele starter. Her har vi en trikk som tar oss til et vann og et amfi, og hit kommer pilegrimene før de når byen, sier Myhr, som mener de har funnet et perfekt møtested for Trondheims befolkning og pilegrimsvandrerne.

Pilegrimsvandrer Widvey

Onsdag tok han med seg Eirik Rambech-Knoff, daglig leder av Boreal Transport som driver Gråkallbanen og Trine Neumann-Larsen fra Nasjonalt Pilegrimssenter på en prøvetur med trikken til Lian. Der sto daglig leder Inge Johnsen ved LianTunet klar med frokost. Å få Olavsfestdagene til Lian synes Johnsen er fantastisk artig.

- Jeg har lenge ønsket å få til et større arrangement her oppe, nå får vi endelig prøvd det ut. Det er flott at de ser muligheten til å bruke Stor-Trondheim slik at Olavsfestdagene ikke bare blir en sentrumsnær festival, sier Johnsen, som skal servere lokal mat under kveldsarrangementet 27. juli.

Les også: Snåsamannen kommer til Olavsfest

Les også: Et uventet samarbeid avslutter Olavsfestdagene

Under «Kvelden før Olavsfest» blir det også musikalske bidrag av trubadur Elias Akselsen og av bluegrassbandet Julia & The New Favorites, og samtaler med blant andre kulturminister Thorhild Widvey, samfunnsdebattant Faten Mahdi al-Hussaini og den svenske teologen og forfatteren Owe Wickström.

- Kulturministeren legger ut på pilegrimsvandring fra Skaun. Hun har invitert med seg gjester fra ulike religioner og de skal gå i to dager før de forhåpentligvis kommer presist til kveldsarrangementet her ved Lianvannet, sier Neumann-Larsen.

Åpner Olavsfestdagene i joggesko

På selve åpningsdagen den 28. juli kan publikum ta gratis trikk til Lian der de blir servert frokost sammen med pilegrimene som har overnattet ved LianTunet. Deretter kan de som ønsker bli med å gå pilegrimenes sjarmøretappe ned til byen og inn i Borggården. Festivalens tema for 2015 er «tid», og festivaldirektøren ønsker å gjøre noe mer enn bare å reflektere over begrepet. Myhr ønsker å gi publikum en opplevelse av tid.

- Pilegrimsvandring gir en helt annen opplevelse av tid enn den vi har til vanlig. Pilegrimene legger klokka fra seg. Å tre ut av en stressende hverdag tror jeg vi i dag trenger å gjøre mer enn noen gang, sier Myhr, som håper mange vil bli med på pilegrimsvandringen fra Lian til Borggården. Tidligere har åpningsprosesjonen gått fra Trondheim Torg til Borggården. I år bytter festivaldirektøren ut finskoene med joggesko.

- Jeg gleder meg til å gå sammen med alle de andre ned til Borggården. Jeg blir nok å åpne Olavsfestdagene i andre klær enn i fjor. Det blir litt mindre pomp og prakt, men mer mening, følelser og fellesskap, sier Myhr.

Festivalgeneral: Med Lian som møtepunkt vil direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene samle publikum og skape fellesskap før festivalen starter for alvor. Foto: Kjersti Havdal
Pilegrimsfrokost: Petter Myhr, Trine Neumann-Larsen og Eirik Rambech-Knoff fikk en prøvesmak av de lokale varene som Inge Johnsen vil servere før pilegrimsvandringen fra Lian til Borggården 28. juli. Foto: Kjersti Havdal