Byggeskikkprisen blir i dag utdelt for tiende gang. Når man ser tilbake på bygningene som har fått prisen siden 2006, ser man spennvidden i den nye arkitekturen i Trondheim.

Rockheim har selvfølgelig fått prisen. Men det er ikke bare prestisjebygninger med avansert arkitektur som kan vinne. To barnehager, en skole, en studentby og et boligprosjekt har også fått prisen.

Når Adresseavisen besøker den aller første bygningen som fikk byggeskikkprisen, Besøkssenteret ved Nidarosdomen, dumper vi borti allestedsnærværende Håkon Bleken.

Samspill med Domkirken

– Nils Henrik Eggen, som tegnet denne bygningen, er en flott arkitekt. Besøkssenteret ligger fint i landskapet og skaper et flott samspill med Domkirken, sier Bleken, som ofte besøker kafeen To Tårn.

Juryen som ga kommunens første byggeskikkpris til Besøkssenteret mente at bygningen var magisk. Jurymedlem og ordfører Rita Ottervik sa at det å utforme et servicebygg i nærheten av nasjonalhelligdommen må være en av de vanskeligste oppgaver en arkitekt kan få, og at Eggen Arkitekter har løst oppgaven på en forbilledlig måte.

Idet Håkon Bleken forlater kafeen, forteller han oss en historie om den franske filosofen Jean Paul Sartre.

«En ubetydelig katedral»

– Sartre var på tur med Hurtigruten sammen med sine foreldre, antakelig på 1950-tallet. Fra turen skrev han et brev til kjæresten, Simone de Beauvoir, der det står at «Trondheim er en liten by med lav og skitten trebebyggelse og en ubetydelig katedral». Selv synes jeg tvert imot. Jeg er uenig med Sartre i hans vurdering av Trondheim, sier Bleken og ler.

Hva Sartre ville ment om den første byggefasen på St. Olavs Hospital, kan ingen vite. Men den første etappen av denne storstilte utbyggingen fikk prisen i 2007, og når sykehusområdet nå står ferdig, er de fleste enige om at den nye bydelen er svært vellykket.

Utvidelsen av Byåsen skole fikk prisen året etter, og i 2009 var Eggen Arkitekter sannelig på banen igjen. Sammen med Per Knudsen Arkitekter og Løvetanna Landskap sto de bak Nedre Singsakerslette studentby, som med sine lavmælte, men moderne, grågule fasader er blitt et markant område i kontrast til den eldre trebebyggelsen rundt.

Store kontraster

I 2010 var ikke valget vanskelig. Prisen gikk til Rockheim, som senere ble beskyldt for å være et arkitektonisk plagiat. Den beskyldningen tilbakeviste arkitektkontorene Pir II og Agraff, og hvem bryr seg, nå når lysene igjen er tent.

Kontrasten mellom vinnerne de neste årene ble stor. Prestisjeoppussingen av Residence-kvartalet, utført av Svein Skibnes Arkitektkontor, fikk prisen i 2011. Bygningene som i sin tid var temmelig slitne, er i dag et staselig innslag ved Torvet.

Juryen sa at prosjektet er «en pris verdig for sin kompetente tilpasning til komplekse omgivelser».

Året etter gikk byggeskikkprisen til noe helt annet, til to barnehager, den ene ved Kyvannet og den andre på Lohovet. Svein Skibnes Arkitektkontor sto bak begge prosjektene og vant prisen for andre år på rad.

For de aller minste

Når vi besøker Kyvannet barnehage, er det lett å bli imponert over at så mye arkitektonisk omtanke blir brukt på omgivelser de aller minste skal bruke. Lave, rettlinjede bygningselementer glir fint inn i naturen rundt.

Som juryen skriver i sin begrunnelse: «Prisen går til to prosjekter som viser at forutsigbarhet og effektivitet kan gå hånd i hånd med estetikk og opplevelsesrike omgivelser. To bygninger som på mesterlig vis greier å gi innerom til folk som liker best å være ute.»

Heller ikke året etter gikk prisen til noe signalbygg. Klubbhuset til idrettslaget Trond på Rosenborg gikk til topps.

Bygning med stort hjerte

Alle som har vært der, vet at bygningen ved siden av kunstgressbanen er blitt et samlingspunkt i lokalmiljøet. Kontoret Bjørke Arkitektur har vist stor fantasi, for eksempel ved å bruke netting fra fotballmål til å lage benker de unge spillerne kan sitte på.

Juryen var overstrømmende: «Av og til blir det reist byggverk som vokser frem av grasrotengasjement og fellesskapsånd. Et slikt bygg kan få stor betydning for lokalmiljøet.

Årets prisvinner er et slikt bygg og er et bevis på at arkitektonisk utforming og kvalitet har kraft i seg til å skape rom som kan danne sterke fellesskap mellom mennesker. (…) Et bygg som har et stort hjerte».

En skjult skatt

Den siste byggeskikkprisen som er delt ut før det i dag blir avslørt hvem som får prisen i 2015, gikk til Boligprosjektet Presidentveita.

De 23 leilighetene ligger i to bygninger ved Torvet og har et lavmælt uttrykk. Hvis man ikke har øynene med seg når man går rundt i byen, blir de nesten ikke lagt merke til.

På en måte var sirkelen sluttet. Eggen Arkitekter, som vant den første prisen i 2006, sto bak også dette prosjektet. Boligene ligger i kort avstand fra Besøkssenteret, og selv om uttrykket er ganske annerledes, har de to prosjektene det til felles at de er nøye avstemt til omgivelsene.

«Elegant byreparasjon og byutvikling med kvalitet», skrev juryen, som mente at boligene er en skjult skatt.

Første pris: Besøkssenteret ved Nidarosdomen fikk Trondheims første byggeskikkpris i 2006. Foto: RICHARD SAGEN
Flott: En fint avstemt bygning, mener Håkon Bleken om Besøkssenteret. Foto: RICHARD SAGEN