Bandet heter Slagsvold som han selv, og det er faktisk første gang veteranen fronter et band som pianist og vokalist.

– Det var dette som var planen hele tiden, det tok bare så lang tid å komme dit, smiler Baard Slagsvold. Det er første sommerdag i hovedstaden, og vi møter ham over en kald cola med isbiter på Teddys softbar.

De begynner å bli en stund siden vi hørte fra Baard Slagsvold nå. Tidlig på tusentallet spilte han i noen år både i Tre Små Kinesere og Motorpsycho. Så sluttet han i begge bandene samtidig.

For lat til å øve

– Det gjorde ikke godt for lommeboka, men noen beslutninger tvinger seg frem, sier Slagsvold. Han var så blakk at han startet bandet Skrujern som spilte de første konsertene sine for hatten på Teddys. Det ble noen album og turneer med dem, men nå har Skrujern pause på ubestemt tid. Nå har han faste andre jobber i tillegg til musikertilværelsen. Han spiller av og til med Norsk Utflukt med Kaare Virud og Lars Saabye Christensen, han drar på telemarksturné som en del av bluesbandet til Virud, han har skrevet strykearrangementer, for eksempel til Seigmen og Bjørn Eidsvåg; og han har hatt jazzbandet sitt, Baard Slagsvold kvartett.

– Men det blir ikke mye jazz på meg. Jeg er for lat til å øve, sier Baard Slagsvold. Da er det enklere med rockebandet Slagsvold. De har hittil hatt to øvinger og fire spillejobber. Den femte blir Trondheims-debuten på Moskus i kveld. Med seg har han musikere med bakgrunn fra blant annet Holy Toy, Frank Znort Quartet og Cockroach Clan. Repertoaret består i tillegg til noen nyskrevne låter av en avdeling med Tom Waits-låter med Baards norske tekster, noen Skrujern-låter og ting Baard skrev for Tre Små Kinesere.

Vm i utfor

– Det blir gjenhør med låter som «Doffen & Ali», «Medalje», «Regning» og «Lindøya», i til dels drastisk nye arrangementer. Ikke «Salig», den er for sterkt knyttet til Kineserne, men «VM i utfor for menn» må med. Den har jo sterke selvbiografiske trekk, sier Slagsvold.

Utgangspunktet var at Baard og to kompiser var nyskilte småbarnsforeldre, og før de lærte seg å synkronisere barnehelgene sine, satt Baard og den ene kompisen langt nede i whiskyflaska en lørdag formiddag da den tredjemann kom på besøk med nystriglet barn på slep. Han utbrøt «Dette er jo VM i utfor for menn» da han så forfatningen til sine to kompiser. Det inspirerte igjen Ulf Risnes til å skrive teksten til Tre Små Kinesere-låten som mer enn noe har bygget opp imaget til Slagsvold som glad begersvinger.

Hadde ikke tid til jazz

Men han har også ry som en særdeles dyktig musiker. Han hadde spilte i rockeband som Fort & Gæli og Skjønn Forening før han på slutten av 80-tallet kom til jazzlinjen på konservatoriet i Trondheim med piano som hovedinstrument, bass som biinstrument. Han gikk i samme kull som blant andre Arve Henriksen, Ståle Storløkken og Jarle Vespestad. Mens de andre spilte i hverandres kvartetter, fikk Baard ikke tid til annet enn Tre Små Kinesere som platedebuterte med et brak samme år som Baard gikk ut av konservatoriet.

Møtte aldri basslæreren

Slagsvold spilte bass for første gang da han begynte i Tre Små Kinesere. Det musikalske tok han fort, verre var det med vannblemmer så store som gåsunger.

– Men du hadde bass som biinstrument på skolen?

– Det var bare i navnet. Basslæreren min var ganske upålitelig. Han fikk meg bevitne at han hadde undervist meg, men han dukket aldri opp.

– Jeg sitter igjen med bare fine minner nå fra tiden med Tre Små, sier Slagsvold. Men de siste årene var ikke gjeve. Han og Ulf gikk stadig dårligere sammen, og til slutt gruet seg til hver øving. Da var det like godt å gi seg.

Blås for DumDum, stryk for Motorpsycho

Parallelt med Tre Små Kinesere jobbet Slagsvold for andre, han skrev blåserarrangementer for DumDum Boys strykerarrangementer for blant andre Motorpsycho, på fire album fra «Let Them Eat Cake» og utover.

Det var under innspillingen av førstnevnte at Bent Sæther oppdaget av Baard spilte piano.

«Bli med oss og spell da», utbrøt Bent Sæther, og det ville Baard gjerne. Han var med i bandet i fire år. Det er vel hans musikalske løpebane i et nøtteskall. Når noen har sagt bli med da vel, har Baard blitt med - og det har blitt bra for alle parter. Men i Slagsvold er det altså Baard selv som er bandsjefen.

Pleier imaget

Når vi forlater Baard på Teddys, har han byttet colaen med et snitt øl.

– Jeg har jo et image å ta vare på, gliser Baard Slagsvold.