I Erlend Loes roman «Slutten på verden som vi kjenner den» er den skrudde helten fra romanene «Doppler» og «Volvo lastvagnar » tilbake til Norge.

Lyrikeren Marte Huke romandebuterer i september med «Naturhistorie». Rakel Solstad utgir sin andre novellesamling «Fallet» i høst.

Kristofer Uppdals klassiker «Ved Akerselva og andre forteljingar» blir nyutgitt. Det gjør også Frode Sander Øiens to første romaner «Fantastiske Pepsi Love» og «Speed til frokost».

Tre krimbegivenheter

Øien har i løpet av kort tid blitt et internasjonal navn innen thrillersjangeren under psevdonymet Samuel Bjørk. I høst kommer oppfølgeren «Uglen», mens krimdebuten «Det henger en engel i skogen» fortsatt ligger på salgslistene i flere europeiske land.

Det strømmer på med krimdebutanter fra Trondheim. Høstens mann er 37 år gamle Jan Boris Stene fra Ranheim. «Nådegiveren», foregår i Trondheim under første verdenskrig, og introduserer hovedpersonene doktor Wilberg og privatdetektiv Astor Falkener, inspirert av doktor Watson og Sherlock Holmes.

Ruben Eliassen er mest kjent som fantasyforfatter. Nå skriver han sammen med sin kjæreste, den etablerte svenske krimforfatteren Mari Jungsted. «En mørkere himmel» foregår i det skandinaviske miljøet på Gran Canaria. Boka er utgitt i Sverige, og skal også ut i Spania.

Skuespill fra Tiller

Starten av bokhøsten i fjor var preget av Carl Frode Tiller og Anne B. Ragde. Ingen av dem utgir romaner i år, men begge har bøker på markedet. Carl Frode Tillers skuespill «Kven er redd» har premiere på Det norske teater i oktober, og kommer i bokform i november. Anne B. Ragde gir ut tre nye titler i sin serie med Æsops fabler.

Barnebokhøstern

Fantasyforfatter Bente Renne Lindmo utgir «Vidina 3», i serie der Nidarosdomen er selve portalen til et ukjent univers. Martine Grande fra Lierne utgir sin første barnebok «Dagen opp-ned». Nina E. Grøntvedt kommer med den fjerde boka i sin serie om Oda: «Happy ending, liksom» Johan Mjønes gir ut sin tredje og siste bok om kompisene Leif og Paul. «Kaptein Nemos testamente» er inspirert av Jules Verne.

2 X Knutsen & Ludvigsen

Knutsen og Ludvigsen er alltid aktuelle. I høst kommer animasjonsfilmen «Knutsen og Ludvigsen og den onde Rasputin», som også kommer i bokform. I tillegg utgis Knutsen & Ludvigsens sangbok, for første gang er samtlige sanger samlet med tekster, noter og besifringer, og nye Øystein Dolmen-tegninger.

DumDum Boys-biografien «En vill en», skrevet av Sindre Kartvedt, kommer sent i oktober. Stein Slettebak Wangens «Mitt liv blant stjerner» er historien om Erik «The norwegian» Wangberg, med forord av hans største stjernekompis, Paul McCartney. Popclubben er en sentral ingrediens i Rolf Rolfsen og Ivar Mølsknes bok Trondheim 1965, som lanseres samtidig som Popclubben feirer sine 50 år med utsolgt konsert.

Krigen og Olav den hellige

I høst er det grunn til å merke seg to lokale krigsbøker: Thoralf Berg skriver om Trøndelag Teaters stolte motstandshistorie, mens Karl H. Brox, Hermann Hansen og Knut Sivertsen i «Bunkeren. Trondheim under annen verdenskrig» tegner et bredere bilde av Trondheims rolle under andfe verdenskrig.

I Jens Petter Askim, Lars Stenvik, Stein Storsul og Roar Tromsdals «Olav Haraldsson. Kongens reise» har forfatterne reist i fotefarene til «Norges evige konge». En bredere fremstilling fra samme periode får vi i Steinar Imsens «Land og folk i den norrøne verda fra ca 900 til 1450».

Sodd, HB, kongehus og skole

Ellers: Yngve Kvistad skriver soddens kulturhistorie, og vi må jo nevne Torgrim Eggen, Jon Bertelsen, Rudi Høynes' bok «HB - en destillert norgeshistorie». Heimbrentens historie er jo strengt tatt Trøndelags historie.

Liv Berit Tessem og Kjetil Wiedswang skriver om «Kongeparet i 25 år», Trond Giske om norsk skolepolitikk, Margaret Olin om Joralf Gjerstad. Berit Nordstrand utgir «Familiekokebok» med Kjartan Skjelde. Inge Eidsvåg skriver «Underveis. Vandring i landskap mellom tro og tvil». Per Egil Hegge utgir språkboka «Perler for svin og 499 andre norske idiomer».

Eli og andre sterke historier

Eli Ryggs «Jeg vet at man kan bli helt glad igjen» er om den tryggeste og blideste barne-tv-tanten i verden, som bar på en tung hemmelighet om overgrep i oppveksten.

Arne Schrøder Kalvik, kjent fra Kristiansundsbandet 120 Days har skrevet en personlig bok i «Min fetter Ola og jeg». Hans fetter Ola, som boka handler om, bor i Trondheim og er funksjonshemmet.

Trondheimslegen Audun Myskja utgir i høst «Jeg skulle sagt jeg elsker deg», historier fra behandling av pasienter som ligger for døden.

Fletter og turer

To sterke unge kvinner til slutt: Tonje Helene Blomseth «Drømmen om Nord-Norge på langs som 17-åring», er historien om ei ung jente som ble eventyrer og villmarksmenneske på heltid.

Maria Sindre-Bjerke holder seg innendørs: «Flettemias favoritter. Fletting av hår» er hennes populære blogg om fletting av hår i bokform.

Forfatterpar: Ruben Eliassen fra Trondheim skriver krim med sin samboer Mari Jungsted.
Første roman: Marte Hukes psadebut heter «Naturhistorie».
Tredje bok om Doppler: Erlend Loe kommer med en etterlengtet roman i høst.
Portveien-stjernen: Eli Ryg har skrevet sin historie, og den består ikke bare av trygg kos.