Fredag 3. juli fyller tekstilkunster Gudrun Skeie Stokstad 75 år. Og lørdag gifter sønnen Peter seg.

– Det blir en hektisk helg, smiler jubilanten.

Hun sitter ved den velbrukte symaskinen inne på arbeidsrommet i huset på Øya i Trondheim, hvor hun flyttet inn sammen med kunstnermannen Ove Stokstad på midten av 60-tallet. Hun blar i albumet som viser fargerike og varierte verk gjennom et langt kunstnerliv. Veggtepper, scenetepper, skole- og organisasjonsfaner og tekstilskulpturer – først og fremst fugler.

Søm og reklame

Av moren lærte hun å sy, noe hun dyrket i herdig gjennom barne- og ungdomsår. Det begynte med dokkeklær og etter hvert lagde hun klær til seg selv og andre.

I Bergen fikk hun jobb på Kløverhuset tekstilfabrikk hvor hun var med i produksjon av herrebukser. Samtidig tok hun kunstskole på kveldstid. Etter hvert studerte hun grafisk design ved Bergen Kunsthåndverksskole, og hun traff mannen i sitt liv. Etter endt utdanning flyttet de til Trondheim og hun fikk jobb i Bennett reklamebyrå i 1965. Samtidig fikk paret sitt første barn, Hege.

Da de fikk sitt andre barn, Peter, begynte hun å jobbe hjemmefra med tekstilarbeid.

– Det ble fugler og faner og jeg fikk etter hvert mange oppdrag, forteller hun.

«Som tekstilkunstner kan hun fremvise stor bredde i sine kunstneriske uttrykk, med en produksjon som spenner fra applikerte og broderte billedfremstillinger med mennesker og natur i dialog, til skulpturelle figurfremstillinger, der menneskelignende skikkelser og fantasifulle fugler får opptre enkeltvis eller i grupper», skrev tekstil- og drakthistoriker ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Karin Sinding, i katalogen som fulgte utstillingen «Slepp fuglane inn, det er haust ...» i 2008.

Kunsten og friheten

– Hvordan har det vært å leve som kunstnerektepar?

– Det har vært bra. Vi forstår hverandres jobb og kan hjelpe hverandre og kritisere hverandre. Det har vært nyttig, sier hun.

Hun medgir at det ikke alltid har vært fett økonomisk, men det har hjulpet godt at mannen Ove hadde fast inntekt med sitt arbeid som professor ved grafikklinja på NTNU og tilknytningen til Kunstakadmemiet i Trondheim.

– Det har vært en stor frihet å kunne holde på med kunsten. Vi har klart oss, og vi fikk også god hjelp av svigerforeldrene mine da vi etablerte oss.

Søstrene kommer

Skeie Stokstad er født i Kvinnherad og vokste opp på et småbruk som en av fem søsken. Broren Johannes døde bare 30 år gammel, da han druknet i et fjellvann i 1969.

– Det sitter i fortsatt, sier hun, som er glad for å få besøk av sine tre søstre i anledning bursdagen og sønnens bryllup.