- Det har vært et annerledes møterom. Det er vanligvis flere formaliteter, sier leder for Islamsk Råd Norge, Ghulam Abbas.

- Ja, det var en uformell setting og uformelle samtaler, forteller Faten Mahdi al-Hussaini.

- Vi kunne snakke om hva som helst, det var ingen spesielle ting vi måtte diskutere. Vi kunne diskutere alt, og være veldig uenig med en person, men fortsatt ha en fin samtale.

De ble begge invitert med av Widvey på en pilegrimsvandring fra Dovre til Nidaros i forbindelse med Olavsfestdagene. Statsrådens mål har vært en vandring med gode samtaler på tvers av religiøse og politiske skillelinjer. Også sekretariatsleder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i Norge, Anne Sender, var med på turen. Adresseavisen møter dem ved Lianvannet, som er siste stopp før de vandrer videre til Domen. Her arrangeres «Kvelden før Olavsfest», og mange folk har møtt opp for å oppleve en festaften i kveldssola.

På fornavn med ministeren

Mahdi al-Hussaini forteller at de har hatt samtaler om alt fra hester og matlaging til teologiske spørsmål og gudsbegrep. Ikke minst har de diskutert hva de har til felles.

- Formålet har vært å få en bedre dialog i etterkant. Tror dere at dere vil lykkes med det?

- Ja, nå føler jeg at jeg kan ringe uten å være redd for å si det jeg mener og spørre om noe uten å føle at jeg tråkker over noen grenser.

- Vi er langt forbi kosestadiet, men nå har vi kommet til et stadie hvor vi kan kose oss, forteller Sender.

- Jeg personlig føler at jeg har kommet et hakk nærmere kristendommen. Jeg har rett og slett fått bedre kunnskap som gjør at jeg kan leve enda bedre i samfunnet, sier Ghulam Abbas

- Har dere kommet noe nærmere kulturministeren da?

- Ja, absolutt stemmer alle tre i samtidig.

- Det er imponerende at hun er så åpen og blid. Hun har bydd på seg selv, sier Sender.

- Når man har kommet på fornavnet har man kommet langt, sier Abbas.

Lettere å snakke på vandring

Også kulturministeren er fornøyd med vandringen.

- Vi har snakket om livet, hva de enkelte representerer og hva det betyr å tro.

- Har det blitt noen heftige diskusjoner underveis?

- Ikke noen heftige. Det som skjer når man er ute i naturen er at naturen appellerer til ro, refleksjon, og det er lettere å snakke når man går ute. Man blir bedre kjent, og de fordommene man kanskje hadde for hverandre eller den enkeltes tro er lettere å ta vekk. Man får litt større perspektiver og man opplever det samme, sier Widvey.

Kulturministeren mener man har et ansvar som rollemodeller å vise at man kan gå sammen i dialog selv om man tilhører forskjellige trossamfunn.

- Det er viktig å formidle det videre når vi kommer hjem til de ulike miljøene vi representerer, enten det er i trossamfunn eller politikk. Vi er et flerkulturelt samfunn, og vi har et ansvar om å møte hverandres ståsted. Jeg har alltid vært nysgjerrig på andre mennesker og deres trosretning. Samtidig er det viktig å stå trygt i sin egen religion. Dialog er et viktig og undervurdert redskap for å nå målene sine, sier Widvey.

- Har du lært noe konkret av turen?

- Det er viktig å tenke over hvordan vi skal videreføre engasjementet fra turen til vanlige folk. Jeg stusser ofte på hvorfor folk er så redde for å fortelle om de tror, eller hva de tror på. Det å skape et mer åpent samfunn så vi skaper en større aksept for at vi er forskjellige, og at vi lever i et mangfoldig samfunn, er en god grunn til å fortsette å gjøre slike vandringer som dette, avslutter kulturministeren.

Kulturminister Thorhild Widvey tror mer åpenhet om tro og religion vil føre til større aksept i et flerkulturelt samfunn Foto: Mariann dybdahl
Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, mener inititativet til Widvey gir uttrykk for at vi har en kulturminister som tar tro og religion på alvor. Foto: MARIANN DYBDAHL