Av naturlige årsaker har jeg ikke vært på åpningen av Olavsfestdagene med forløpere alle de 52 foregående år. Etter å ha fulgt festivalen tett siden 80-tallet, er det likevel betimelig å hevde at det gratis åpningsshowet i Borggården, aldri har vært bedre og mer poengtert enn tirsdag formiddag.

Det skal sies at åpningsarrangementets blanding av taler, prosesjon og musikalske innslag i trøndersk julivær kan gi vanskelig kår for så vel folkefest som åndelig påfyll, selv om festivalen også tidligere har lyktes med det siste.

I år var det for første gang trengsel for å komme inn i en velfylt arena. Når et par tusen lydhøre tilhørere fyller Borggården en tirsdag formiddag, er det klart at Olavsfestdagene har gjort noe med Trondheim, en ellers så sommerstille by.

Kunstnerisk innhold velregissert mot festivalens tema, overrumplende variasjon, fra opera til rap, av gjennomgående høy kvalitet, løftet arrangement og stemning. Når talene dessuten var gode, poengterte eller korte, ble det en slags folkefest til ettertanke, med godt oppspill til en festival som i år bruker tid som gjennomgangstema på spenstig vis.

På plakaten kan årets festivalprogram virke som et steg mot mer ånd og mindre fest. Noe mindre pop og rock, mens familieprogram, folkemøter og gratisarrangement, åpenbart har som mål å styrke bredde og senke terskel.

Balansen mellom kvalitet, bredde, dybde og innhold i en ramme mellom kirke og folkefest er Olavsfestdagenes utfordring. I festivaldirektør Petter Myhrs andre utgave ser det ut til at festivalen i enda større grad enn før prøver å gjøre disse spagatene til en styrke og identitetsbygger.

Forspillet med Olavsfest på Lian mandag kveld, med mat, musikk, prat og bål ved vannet var så vellykket at det bør bli en tradisjon. Sammen med åpningsarrangementet i Borggården presenterte det festivalens tema og verdier på en fin måte.

Olavsfestdagene nyter økonomisk godt av Knutepunktordningen for festivaler. En ordning kulturministeren har varslet avvikling eller endring av. Derfor var det nok lurt av festivalen å få statstråd Widvey som pilegrim til Olavsfestdagene i år. Til et program som gir gode argument for offentlig støtte, uansett ordning.

Årets største løft, med The Veil Of The Temple i Nidarosdomen neste helg eller familieprogram og folkemøter ikke ville vært mulig uten offentlig støtte, sa festivalens styreformann under åpningen, med vel så mye adresse til regjeringen som til folket i Borggården. Om resten av festivalen lever opp til oppspillet, og folket fortsetter å komme, vil denne uka bli ei fin tid.