Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås mener man likevel ikke bare skal regne festivalsuksess ut fra hva som får oppmerksomhet fra rikspressen.

- Olavsfestdagene tar opp viktige temaer innen religion, samfunn og politikk. Det opptar folk, sier Åmås.

Fritt Ord-direktøren, og tidligere statssekretær i Kulturdepartementet, forteller at Fritt Ord i år har støttet Vestfrontmøtene under Olavsfestdagene med 150 000 kroner.

- Olavsfestdagene har ytret et ønske om å sette nasjonal dagsorden og å være en viktig arena for verdidebatt. Har festivalen det som skal til?

- Innholdsmessig vil de nok få det til, men jeg vet ikke hvor mange riksjournalister som er der.

Åmås mener at arrangementene har verdi, uavhengig om de setter nasjonal dagsorden. Han tror det generelt er vanskelig å få journalister til å dekke debatter og diskusjonsdeler av festivalprogram.

- Arrangementene er uansett ikke for medienes skyld. Vestfrontmøtene i fjor var for eksempel vellykket med cirka 3000 besøkende. Det er høye tall for en debattserie.

- Jeg håper for min del at noen skriver kommentarer og får med seg de verdiorienterte debattene. Få ting interesserer mediebrukere så mye som forhold mellom religion og samfunn. Mitt inntrykk er at Olavsfestdagene har prøvd å dreie mot å bli en tydelig verdiproblematiserende festival. Det trenger vi.

Dekning over forventning

Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, kan på sin side fortelle at mediedekningen av festivalen så langt har gått over all forventning. I fjor uttalte Myhr etter Olavsfestdagene at han var skuffet over nasjonale mediers dekning av festivalen. Så langt i år er han derimot strålende fornøyd, og forteller at festivalen blant annet har blitt dekket av Dagsrevyen, Klassekampen, Vårt Land og TV2.

Han legger til at Vestfrontmøtet ble en stor suksess, fullstappet av publikummere og givende debatt.

- Det var en utrolig vanskelig diskusjon, men det ble akkurat som vi drømte om.

Myhr sier at de hele tiden har jobbet med å få til et så godt program som overhodet mulig, og at de skal fortsette å legge stein for stein. Drømmen er at debatten blir kringkastet nasjonalt neste år.

Han er også enig med Åmås om at det aller viktigste er at publikum møter opp og er interesserte.

- Man må ikke overfokusere på Oslo-dekningen. Vi skal bare jobbe videre. Da blir vi relevante, sier han.