Trivelig, avslappa, morsom, sprudlende, lettgledet, ærlig og dessuten lynende intelligent.

Slik karakteriserer Anne B. Ragde, Kåre «Brutter'n» Ingebrigtsen og Øystein «Knutsen» Dolmen det trondhjemske lynnet.

Si hvorfor du #ælsketrondheim her

– Jeg merker det med en gang jeg lander på Værnes, spesielt hvis jeg kommer fra Oslo – tightheten slipper. I Bergen kauker de hele tiden, i Tromsø banner man, men i København får jeg litt trønderfølelse, sier Ragde.

– Jeg har bodd ulike steder, men er aldri blitt så godt tatt vare på som her. Trondhjemmere er gjestfrie, åpne og ærlige. Det er en god plass å komme til for innflyttere, sier Ingebrigtsen.

– Trivelige folk, sier Dolmen.

PLUSS: Ragde gir gammel visdom ny drakt i bokserie

Slett ikke trege

Da vi skulle snakke med trondhjemmere om trondhjemslynnet, var det tre personer vi raskt tenkte på: byens forfatterdronning, RBK-treneren og musikeren. Tre erke-trondhjemmere som har vært ambassadører for byen gjennom flere tiår, og som hver for seg er Trondheim.

Er det noe alle tre er opptatt av, så er det å avlive myten om trege trøndere med mokasiner, bart og skinnvest. Det gjelder i hvert fall ikke trondhjemmere.

– Det er mange myter om trondhjemslynnet. Det med treg og innful trønder stemmer jo, men har med Namsos og Steinkjer å gjøre, påstår Dolmen.

PLUSS: - Plata åpnet de doble portene og gjorde oss til popstjerner

– Det handler om at vi er litt mer urbane. Du skal ikke langt utenfor bygrensene før folk er litt mer satt og ikke helt klar for det nye. Trondhjemmere er kvikke og glade, sier Ingebrigtsen.

– Nordtrønderne er litt senere, litt saktere. Jeg ville ikke si tregere, for «treg trønder» er et teit uttrykk. Men vi er litt sånn i Trondheim også. Man kjører ikke når det er grønt, man venter til det nesten blir gult, sier Ragde.

En kosmopolitisk by

Dolmen har sin helt egen teori om hvorfor trondhjemmere er blitt så overmåte intelligente.

– Trondheim er en kosmopolitisk by. Helt siden middelalderen har steinhuggere kommet hit og brakt med seg språk og intelligens. Slik ble kunnskapsbyen fortettet og vi fikk vi et overskudd av intelligens. Annenhver trondhjemmer har snart fått nobelpris. Det er derfor studenter fra hele verden kommer til byen, for å ta del i intelligensen.

Det at Ragde er trondhjemmer av hele sitt hjerte kommer ikke til uttrykk i bøkene hennes.

– Nei, når jeg skriver er jeg ikke trønder, bare norsk. Jeg er ikke kvinnfolk engang, bare forfatter, sier hun.

Det Dolmen, Ingebrigtsen og Ragde elsker mest med Trondheim er mentaliteten, stemningen, størrelsen og menneskene. Ja, og så været, da.

Akkurat passe stor

– Det er så mye vær her, og det er så varierende, fra sludd og haglbyger og storm, til sol i det neste øyeblikket. Det er fantastisk. Det er mye finere vær nå enn tidligere, sier Dolmen.

– Jeg bodde utenbys i sju år, da savnet jeg hele byen. Den er akkurat passe stor, med akkurat passe med folk. Man kan gjemme seg bort eller treffe andre. Trondhjemmere er varme og blide, sier Ingebrigtsen.

– Når jeg kjører hjem fra Værnes, ser jeg alltid på de to holmene ute i fjorden like før den første tunnelen. Da vet jeg at jeg er hjemme om 20 minutter, og da kjenner jeg at hjertet mitt svulmer av trondhjemskjærlighet. Jeg kunne ikke ha bodd i en annen by, sier Ragde, som avviser at trondhjemmere er bysjåvinistiske.

– Vi er bare innmari glad i byen vår. Kjærlighet og stolthet trenger ikke å være sjåvinistisk. Vi ser ikke ned på de som bor i andre byer, vi synes bare synd på dem fordi de ikke bor i Trondheim.

Her er noen av grunnene til at vi #ælsketrondheim (krever pluss-innlogging):

Trondheim har de beste låtene om sin egen by

Trondheim har et økosystem for nyskaping

Håkon Bleken må bort for å holde ut i hjembyen

Trondheim har fått 14 nye restauranter i år

Studentersamfundet - hjertet av studentbyen Trondheim

En verdensmester på hvert gatehjørne

Sesamburgeren - stedet hvor stjernene går for å få en matbit

Øystein Dolmen synes været er noe av det beste med Trondheim. – Det er så mye vær her, og det er så varierende, fra sludd og haglbyger og storm, til sol i det neste øyeblikket. Det er fantastisk, sier han. Foto: Christine Schefte
- Trondheim er akkurat passe stor, med akkurat passe med folk. Man kan gjemme seg bort eller treffe andre. Trondhjemmere er varme og blide, sier Kåre Ingebrigtsen. Foto: jens petter søraa