De neste månedene arrangeres tre såkalte litterære måltider på Alma's i Trondheim. Først ute er Anne B. Ragde.

– Vi skal ikke avsløre hva vi skal lage her nå altså, men jeg kan jo si så mye at vi skal lage maten som mamma pleide å lage, sier Ragde.

PLUSS: - Hjertet mitt svulmer av trondhjemskjærlighet

PLUSS: Ottervik vil gjerne ha tips om hedring av Mykle

Forfatteren forteller om sin danske mor med bakgrunn som gourmetkokk fra England, og som bodde tre år i Hardanger.

– Der lærte hun seg nøysomhet og det å utnytte alt. Hjemme laget hun kjempegod mat ut av «ingenting», ifølge Ragde, og det er morens enkle retter som skal gjenskapes under arrangementet «Litterært måltid».

Og mens Ragde snakker om boken «Jeg har et teppe i tusen farger» der hun skriver om moren Birte, er det kokk og medeier i Alma's, Trond Åm, som skal lage maten.

PLUSS: Mammas fargerike liv

Husmannskost

– Vi skal sette opp en meny i fellesskap og er gang med planleggingen nå. Tanken er at folk skal kunne spise denne maten under litteratursamtalene, og vi selger forhåndspakker som inkluderer mat under dette arrangement. Dette blir en artig utfordring, så får vi se hvordan vi møtes på midten med gamle oppskrifter, og noe nytt, sier Åm.

– Dette er husmannskost, men det skal være smakfullt, og mamma var veldig opptatt av at det skulle se delikat ut, sier Ragde som har tatt med seg morens nøkternhet og kreativitet i matveien. Selv liker hun å lage all slags mat og eksperimenterer med nye retter.

Prosjektleder for Litteraturhuset i Trondheim, Trond Åm (ja, han har samme navn som kokken på Alma's), synes dette er en spennende måte å vise frem litteraturen på. Han er i gang med å lage en utredning til Trondheim kommune med et litteraturhuskonsept.

PLUSS: Kjemper for litteraturhus

Som en del av dette arbeidet har de laget et høstprogram med om lag 20 ulike arrangement i løpet av høsten.

20 arrangement

– Det er første gang vi arrangerer et høstprogram, og tanken er å vise den bredden tematisk og innholdsmessig som et litteraturhus kan tilføre. Det har aldri vært så mange arrangement som nå i høst. Vi får jo en ny festival, Ugress, og vi har Trondheim litteraturfest, og Trondheim forfattersentrum har sine arrangement, så det skjer mye her, sier Åm.

Arrangementene vil foregå flere steder i byen, i Dokkhuset, Trondheim folkebibliotek, Trondheim Kunstforening og Alma`s blant annet. Tanken er å prøve ut flere ulike steder.

– I tillegg til litterære måltid, blir det rene litterære arrangement, politiske diskusjoner, samtaler om litteratur og politikk, litterære konserter i samarbeid med Dokkhuset, og et eget barneprogram. Jeg tror folk generelt er mer interessert i arrangement nå, derfor er det veldig viktig at Litteraturhuset i Trondheim etablerer et konsept så raskt som mulig. Dette er i tiden, sier Åm.

Difference på biblioteket

Biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård kan fortelle om en høst med høy aktivitet på Trondheim folkebibliotek også.

I løpet av september får biblioteket besøk av den svenske ungdomsbok-forfatteren Christina Wahldén, det blir en samtale om Albert Camus’ «The Guest», og et dobbelt-arrangement med tittelen «En kur mot diktofobien».

Av musikalsk innhold kan biblioteket lokke med den japanske trioen Ayumi Tanaka Trio som skal spille i Rådhussalen, i samarbeid med Trondheim Jazzforum. I forbindelse med Kammermusikkfestivalen skal Det Norske Jentekor fremføre Maja Ratkjes verk «Ro-Uro».

PLUSS: Nettroll synger i nyskrevet opera på Trondheimkammermusikkfestival

Og helt i slutten av måneden skal Difference presentere albumet «Different ways» muntlig og musikalsk i serien Hør, hør!

Hagefest med Loe

– Vi har også debatter i samarbeid med litteraturhuset, og en egen serie med poesi. Og så skal vi ha en Aschehoug-fest der vi presenterer mange av forlagets forfattere, sier biblioteksjefen.

Programmet for Litteraturhuset vil bli presentert i sin helhet under den årlige litterære hagefesten i Adrianstua søndag.

Der vil det bli blant annet bli barnebokprogram med Erlend Loe Nina Elisabeth Grøntvedt, hageprosa med Rakel Solstad og Egil Postmyr og et møte med hagefestdebutantane Margrethe Aas og Bjørn Vatne.