– Fargespill er et lysende eksempel på hvor bra integrering kan bli. Sammen skaper vi noe vi aldri ville ha greid alene, sier Majken Wærdahl, koreograf og en av de tre pedagogene som jobber med prosjektet.

– Det er ekstra givende å holde på med dette nå med fokuset på flyktninger og når mange er redde, sier prosjektansvarlig Line Henriksen.

Fargespill er et flerkulturelt kunstnerisk prosjekt med basis i folkemusikk, dans, sirkus og barnelek. 60 barn og ungdommer fra nesten 30 land, inkludert Norge, deltar.

PLUSS: Slår tilbake mot nettroll og gladbloggere

PLUSS: - Det var absurd, og utrolig vakkert

Prosjektet ble startet i Bergen i 2004, men fikk en lokal avstikker i Trondheim i 2012 da Trondheim kammermusikkfestival og Trondheim kommunale kulturskole startet prosjektet sammen. Mens kulturskolen står for jevnlig undervisning, sørger kammermusikkfestivalen for konsertarena, band og koreografi.

KOMMENTAR (PLUSS): La hele august være festival!

Søndag 20. september skal Fargespill holde sin fjerde konsert under festivalen. Denne gangen selve åpningskonserten, «Fargespill Trondheim #4», i Olavshallens lille sal.

Sett på som ressurser

Tirsdag formiddag var de samlet i Clarion Brattøra der de hadde et innslag under næringskonferansen Manifestasjon 2015.

– Vi bygger på stoff som vi henter fra ungene selv. Sanger og danser som de har med seg, og som vi bearbeider videre. Vi er opptatt av å blande kulturuttrykk, med det norske i bunn, sier Wærdahl.

KRONIKK: Innspill til kulturbyen

Barna som deltar kommer fra mottaksskolene i Trondheim, primært Ila og Rosenborg. Enkelte har bare vært i Norge i én måned. Alle er velkomne, men Wærdahl er opptatt av understreke at dette er et kunstnerisk og ikke et sosialt prosjekt.

– Vi ønsker å vise fram alle ressursene ungene har i det aller beste lyset. Vi har ekte tro på deres talenter, sier hun.

– Det viktigste er hva hver enkelt kan bidra med, ikke hva de mangler. Dette er en arena der barn og ungdom blir sett på som ressurser og ikke noe annet, sier Henriksen.

Kulturell magi

Wærdahl og Henriksen tror det er vanskelig å forstå hva Fargespill er om man ikke har vært på en forestilling.

– Det er noe med måten det berører på, at barn og ungdom som har vært i Norge i kort tid har lært seg noe av vårt, og at de norske barna har lært av dem. Det er kulturell magi, og det er mange tårer i salen. Det gir en nesten religiøs tro på at dette vil gå bra, sier de to.

Ingvild Pettersen Högberg i kammermusikkfestivalen sier festivalen har reflektert over at forestillingen i år er ekstra aktuell.

– Vi er heldige som får sjansen til å møte barna som kommer hit, og se hvilke ressurser de er og hva de har å bidra med. Det er så fint og så sterkt det de gjør, sier hun.

Får mange nye venner

Christella (15) fra Kongo, Marc (16) fra Spania og Frøy (11) fra Norge er tre av aktørene som er med i Fargespill. Christella har vært i Norge i 1,5 år, Marc i 3,5 år.

– Jeg er med fordi det er kjempegøy. Vi møter folk fra mange ulike land, og lærer flere kulturer å kjenne. Og så får man mange nye venner, sier Christella.

Frøy synes det er morsomt å lære seg nye sanger på flere ulike språk, og å få nye venner.

– Jeg er med fordi det er gøy, og fordi vi får gratis mat, ler Marc.

– Marc begynte på sirkus, men vi oppdaget fort at han er et sangtalent, skyter Wærdahl inn.

– Jeg liker å være på scenen, sier Marc.

– Fast post i budsjettet

Kommunalråd og KrFs gruppeleder i Trondheim, Geirmund Lykke, ønsker å gi Fargespill fast post på kommunebudsjettet. Han mener ordningen bør gjelde alle mottaksskolene.

– Kulturuttrykk er et universelt språk, og lager en fin bro mellom nye landsmenn og den norske kulturen. Det er til glede for de barna og ungdommene det gjelder, men også for familiene deres. De kan kjenne på stolthet over både egen kultur og egne barn i møte med det norske, sier Lykke.

I dag er det Ila, Saupstad og Kattem som er mottaksskoler for barnetrinnet, mens Rosenborg og Huseby er mottaksskoler for ungdomstrinnet.

Lykke mener Fargespill bidrar til å lette overgangen for de nye barna, gjør det lettere å få venner og gir dem en arena å utfolde seg på.

– Det er et veldig viktig integreringsredskap. Vi har dyktige medarbeidere som jobber med dette, og jeg unner dem å vite at de har faste ansettelser og en lengre horisont.

Kai Kristiansen900 17 038kai.kristiansen@adresseavisen.no

Nye venner: Christella (15) fra Kongo, Marc (16) fra Spania og Frøy (11) fra Trondheim er med i Fargespill fordi det er gøy og for å få nye venner. Foto: kai kristiansen
God integrering: – Fargespill er et lysende eksempel på hvor bra integrering kan bli. Sammen skaper vi noe vi aldri ville ha greid alene, sier Majken Wærdahl (i midten). Her sammen med prosjektansvarlig Line Henriksen (t.v.) og Ingvild Pettersen Högberg i kammermusikkfestivalen. Foto: kai kristiansen