Kulturnatt Trondheim vokser. Da den kulturelle helaftenen ble arrangert for første gang i 2013 var det med 100 arrangementer på programmet. I år har antallet økt til 150, og flere av byens museer, gallerier, bibliotek og andre aktører har kastet seg på.

Dans og teater langs elva

Under Kulturnatt i år vil Trondheim få sin første «Elvelangs». I vår gikk studenter, de fleste med bakgrunn fra litteraturstudier ved NTNU, sammen om å danne Litterært kollektiv. Den frivillige organisasjonen arrangerer i disse dager kulturfestivalen Ugress, og som et bidrag til Kulturnatt arrangerer de aktiviteter langs Nidelven mellom Studentersamfundet og Bakklandet.

- Elvelangs finnes allerede i byer som Bodø og Oslo. Nå er det på tide at Trondheim får sin egen, for Nidelven er jo mye vakrere og bredere enn Akerselva, sier Hanna Malene Lindberg og Mathias Johansson i Litterært kollektiv.

Dagen før det skal kry av aktiviteter på begge sider langs elva, er Arkitekturfabrikkens betongobjekter foreløpig det eneste som har kommet på plass. Men på fredag blir det både dans, musikk, teater, kunstinstallasjoner, korsang, kajakkpadling, stands med Klimafestivalen og mye mer, forklarer Lindberg og Johansson.

De har tatt kontakt med flere aktører for å få til et variert program langs elva, for ett av målene til Litterært kollektiv er å få liv i kulturlivet på tvers av de ulike kulturmiljøene i byen.

- Det finnes mange godt etablerte kulturaktører i Trondheim, og vi ønsker å få miljøene til å møtes og samarbeide mer på tvers, sier Lindberg.

Kulturelle smakebiter

Formålet med kvelden er at aktørene skal få vise seg fram på nye måter og møte et nytt publikum, og publikum kan få smakebiter av det byens kulturliv har å by på, forteller prosjektleder Eileen Brandsegg i Kulturnatt Trondheim.

- Vi vil få folk til å bruke byen sin og oppleve det fantastiske kulturlivet, og kanskje vil de oppdage noen av de skjulte perlene vi har her, sier prosjektleder Brandsegg.

LES OGSÅ (PLUSS): - Du kan gå ut i verden kledd i kunst

Kulturnatt arrangeres også i Oslo og Bergen samme kveld, og ifølge Brandsegg er konseptet inspirert av Kulturnatten i København.

- Vårt mål er å få med hele byen på Kulturnatt. I København er også butikker, hoteller, restauranter og offentlige bygg som for eksempel banker med. Publikum kjøper et rimelig pass for arrangementet, og da er også buss inkludert. Å få til noe lignende er det vi drømmer om, sier Brandsegg.

Enda større neste år

Hun opplever stort engasjement blant kulturaktørene, men prosjektlederen håper også at næringslivet i større grad vil hive seg på i årene framover.

- Vi når lettest ut til kulturaktøre. Dette er annerledes enn det næringslivet i byen driver med til daglig, men i år har vi fått med oss blant andre Mathall Trondheim, Livid Jeans, Unikko, Havfruen og Credo. Tidligere har Byhaven og Mercursenteret deltatt, og de vil nok være med igjen senere år, sier Brandsegg, som mener næringslivet i byen kan komme i kontakt med helt nye publikumsgrupper dersom de engasjerer seg i kulturkvelden.

LES OGSÅ (PLUSS): Året var 1991, og kunstnerne måtte ta natten til hjelp

Kulturnatt har inngått et treårig prosjekt med Trondheim kommune for å utvikle arrangementet, dermed blir veien mot et lignende opplegg som det de har fått til i København lettere, tror Brandsegg.

- Med samarbeidsprosjektet har vi et godt utgangspunkt til å få det til. Jeg tror Kulturnatt i 2016 vil bli enda større enn det arrangementet vi har i år.

Kulturminister Thorhild Widvey åpner Kulturnatt 2015 på Torvscenen fredag kl. 15.00.

Vokser: Prosjektleder Eileen Brandsegg i Kulturnatt Trondheim merker økt interesse og tror Kulturnatt vil bli enda større neste år Foto: Kjersti Havdal
Kunstinstallasjoner: Hanna Malene Lindberg og Mathias Johansson i Litterært kollektiv har blant annet fått med seg arkitektstudenter som har jobbet med betongobjekter til å lage liv langs Nidelven. Foto: Kjersti Havdal