- Jeg tror mange av oss er i ferd med å våkne som medmennesker, at vi tilhører en klode. Og det er det som nå utdyper seg som en erfaring. Når vi nå møter enkeltmenneskene, blir vi utfordret på det at vi holder enkeltmenneskene utenfor, sier biskop Tor Singsaas og understreker at Europa står overfor det største flyktningproblemet vi har hatt siden andre verdenskrig.

Må gi plass

- Vi er jo der at vi ikke vet hva vi skal gjøre, så det er en enorm utfordring for Europas politikere.

- Hva er ditt råd i den humanitære katastrofen vi ser nå?

- Min utfordring er at vi i Norge opplagt har plass til mange, mange flere. Som det rike land vi er, må vi handle i en kritisk situasjon og ta imot langt flere enn vi gjør. Der har vi utvilsomt et stykke å gå. Det spesielle er også at flyktningene kommer med buss og tog nå, de kommer som vanlige folk reisende inn i landet vårt. Det gjør det så nært og alminnelig. Her får vi direkte kontakt med enkeltmennesker, og dem må vi ta imot.

Hosain Al Saidawi (28) kom hit som flyktning fra Syria for halvannet år siden og bor nå i Trondheim sammen med sin norske kone. Al Saidawi jobber som musiker og var en av artistene under støttekonserten lørdag.

- Grunnen til at jeg måtte flykte fra Syria, var at jeg var med i en protestorganisasjon som kjempet for ytringsfrihet og religionsfrihet. Men vi kom ingen vei. Vi ble forfulgt av fundamentalister, sier Al Saidawi som opplever dagens situasjon som ekstremt skremmende, men samtidig helt nødvendig.

LES OGSÅ: - Det er ingen fremtid i Syria, der er du død uansett

Håp om et nytt liv

- Hvis du ikke har noen fremtidsutsikter, ikke et hjem, og ingen gode utsikter, da er du nærmest død uansett. Ideen om å starte et nytt liv et annet sted, gir håp for mange. Og da er de villige til å ta den risikoen de tar for å kunne oppnå akkurat det.

Han er rørt over engasjementet blant folk og at så mange støttet opp om arrangementet.

- Det er overveldende for meg å skulle spille på et slikt arrangement for en så viktig sak, sier Al Saidawi.

LES OGSÅ: Enorm interesse for støttekonsert

Enkeltskjebner berører

Singsaas beskriver lørdagens støttekonsert som en enorm manifestasjon av enkeltmenneskets engasjement og opplevelse av at dette angår en selv. Store mengder mennesker i en fortvilet situasjon har berørt oss.

- De kommer fra land de er nødt til å flykte fra fordi det er fullstendig ubeboelig i Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea. Det er ikke noe alternativ å være hjemme. De er nødt til å søke frihet for å overleve, sier Singsaas og trekker frem at vi har klart å få kontakt med enkeltmennesker og enkeltskjebner som berører oss på en helt ny måte.

- Jeg tenker på den lille treåringen Aylan som ble funnet på stranda med rød T-skjorte og blå shorts, han ble en nær identifikasjon for mange av oss. Han så jo ut som en av våre små. Det er klart vi blir berørt når vi møter mennesker ansikt til ansikt, og ikke bare i hopetall.

LES OGSÅ: Dette blir et samlende arrangement

Solidaritetsengasjement

Hans appell under konserten handlet om at alle flyktningene er av våre. Det dreier seg ikke lenger om at vi skal ha det trygt her og så lar vi dem som er på den sørlige halvkulen ha det helt forferdelig. Vi ser at vi hører sammen, ifølge Singsaas.

Torodd Wigum, initiativtaker til støttekonserten, er overveldet over responsen. Nærmere 1500 var innom Vår Frue kirke i løpet av de tre timene konserten varte.

- Dette ble mange ganger det jeg hadde håpet på, og det var umulig å forutse omfanget og bidragene fra både utøvere, frivillige og publikum på forhånd, sier Wigum som ennå ikke har full oversikt over hvor mye penger som kom inn.

- Det vi vet, er at vi har fått inn 36 000 kroner for to bilder som ble donert av Håkon Gullvåg, og 45 000 har kommet inn på vår nettinnsamling. Bøssene skal telles opp på hovedpostkontoret mandag, sier Wigum som håper det blir over 100 000 kroner fra konserten til Flyktninghjelpen.

- Det ble en flott dag på så mange måter. Jeg hørte folk sa at de kom for saken, men ble sittende for den vakre musikken.