Bortsett fra en periode på 80-tallet, har danseorkestret Gluntan eksistert sammenhengende i 50 år. Men det er svært lenge siden den besetningen som utgjorde bandet i glansperioden sist på 60-tall og tidlig 70-tall har spilt sammen.

- Vi har ikke øvd ennå, men vi får hjelp av noen ekstra-musikere, og tror nok dette skal gå bra. Det kan hende vi kommer oss på scenen uten hjelp av rullator også, spøker gjengen som nettopp har fått dagens første store oppmuntring. De ble omtalt som middelaldrende av Adressas fotograf. De har nettopp møtt hverandre også, og mimringen tilbake en tid da 200 spillejobber og en sammenhengende strøm practical jokes var normalen.

Startet på Posten

Ørnulf Holthe, Torbjørn Strøm og Hans Thoresen jobbet sammen på posten da de startet visegruppen Gluntan under sterk inspirasjon av svenske Hootenanny Singers i 1965. Populariteten steg jevnt, og når telefonen ringte inne på postfordelingshallen ropte folk opp: «Ny spillejobb til Gluntan!» De tre sluttet i jobbene og rekrutterte Øystein Mihle. Han hadde nettopp sluttet i The Saunters for å få mer tid med kona, som han ringte og fortalte at han skulle starte i nytt band. Men ingen fare, det kom bare til å være noen strøjobber noen uker. Men han ble med i 40 år.

Et par år etter ble trommis Per Gunnar Hansen, også fra Saunters med.

LES OGSÅ: Hvem stoppet veteranbandets øving?

Debutsinglen «Langs hver en vei» satte tonen med knallsuksess i 1968. «La oss leve for hverandre» året etter ble deres aller mest solgte single, spilt på Ønskekonserten 62 uker på rad. «Kan dere ikke være så snill å ønske dere noe annet», sa en oppgitt programleder Leif Dubard.

Beatles og Gluntan var toppen

I perioden disse fem spilte sammen var Gluntan landets mest populære band. I 1968 var det bare Beatles som solgte fler plater enn Gluntan i Norge. De første albumet som nådde kravet til platinaplate i Norden var «Gluntan i studio».

Gluntan var en gøyal gjeng, som likte å ha det moro både under og etter spillejobber, og dem var det mange av. Rundt 200 i året. De ble elsket, men fort også hatet, for hardbarkede rockere ble Gluntan selve symbolet for den snille ufarlige popmusikken.

Originalene falt fra

Hans Thoresen var den første som sluttet etter gjenforeningen av originalbesetningen i 1988 (Thoresen døde av kreft for 12 år siden), keyboardist og moromann Torbjørn Strøm var den neste som ga seg, han flyttet til Spania på permanent basis. Så sluttet sjefen sjøl Ørnulf Holthe, i det siste tiåret var bare Mihle tilbake av gammelgjengen; inntil hele merkevaren Gluntan ble solgt til Dag Kristian Viken og resten av dagens Gluntan – som ifølge Mihle og Holte forvalter arven på en utmerket måte. Gluntan har nettopp gitt ut cd-en «Gluntan 50 år» med bare nye sanger, og skal holde konsert 13. november etter at den originale gjengen skal spille sitt.

Boka om Ørnulf

- Vi skulle veldig gjerne ha hatt med Hans. Det er ordentlig vemodig. Men resten av gjengen er klar for spilling, sier Ørnulf Holthe, som til vanlig reiser rundt som enmannsband og formidler Gluntan-repertoaret. Samme dag som konserten utgis også biografien om Ørnulf Holte, 50 år med Gluntan», skrev et av Kjell Arve Westgård.

LES OGSÅ: Gamle låter blir som nye

Etter at det originale Gluntan har spilt rundt 15 klassiske Gluntan-favoritter, med diverse gjesteartister (blant annet fra Gluntans gamle kolleger i Ole Ivars), blir det konsert med nåværende Gluntan, før de blir fest med Anne Nørdsti diverse moderne attraksjoner innen danseband-sjangeren.

Jubileum også i kveld

- Vi gleder oss virkelig og kommer til å gi alt, sier Øystein Mihle – som sammen med Per Gunnar Hansen får en forsmak på 50-årsjubileumsfeiringen allerede nå fredag. The Saunters er et av fire band som feirer Popclubbens 50-årsjubileum foran et utsolgt Olavshallen.

LES OGSÅ: Hep Stars inn

Gammel og ny glunt: På festen på Royal Garden spiler både Dag Kristian Viken (til venstre) med nåværende Gluntan, og det originale bandet med Ørnulf Holthe i spissen. Foto: MARIANN DYBDAHL