– Det var 34 trivelige år, fastslår Vist hjemme i rekkehusleiligheten på Byåsen.

Året var 1962. Vist var nylig ansatt på Byåsen skole, 24 år gammel. 17 år tidligere, i september 1945, hadde lærer Kåre Aanvik startet Byåsen Sangkor. Nå ville han gjerne ha avløsning. Han så et godt dirigentemne i den unge inderøyningen som hadde vokst opp i et mannskormiljø med far og onkler som ivrige korsangere. Vist takket ja, og kona Aud ble også med i koret.

– Det ble en travel høst, men det var veldig givende å være med på, forteller ekteparet.

Rundt skolen var det stor byggeaktivitet, og i årene som kom eksploderte elevtallet. I 1969/70 var det 1564 elever på skolen, med ni stappfulle parallellklasser.

– Koret var jo voksne folk, det var ikke noe problem. Da var det mer krevende å ha sangtime med fire barneskoleklasser i festsalen, humrer Vist.

I løpet av årene startet han også Byåsen skoles jentekor som utmerket seg på landsbasis under Vists ledelse, blant annet med førstepremie i NRKs landskonkurranse for barne- og ungdomskor i 1980/81. Og han startet Byåsen skoleorkester, som lever i beste velgående den dag i dag.

Gode år i skolen

Egentlig hadde de bare tenkt å bli et par år på Byåsen, til Aud var ferdig med utdanningen. Planen var å flytte til litt mer landlige omgivelser.

– Men vi likte oss så godt her at vi bare ble, sier Vist som gikk av med pensjon i 2004.

– Det var 42 veldig gode år i skolen. Vi fikk tid til å være lærere den gangen. I dag har lærerne mye mer å forholde seg til, jeg er usikker på om de kan si det samme etter så mange år i dagens system, sier han.

Også kona Aud jobbet som lærer ved samme skole, hun begynte to år etter ektemannen. Sammen har de tre døtre og sju barnebarn. Nå koser de seg med en aktiv pensjonisttilværelse, med jevnlige turer til hytta i Stugudalen.

– Det er godt å ha friheten, vi har god tid nå. En er jo litt mer bundet når en har faste korøvelser og opptredener i tillegg til jobb, sier ekteparet.

Sunn sang

Anne Cathrine Due Aagaard overtok etter Vist i 1996, mens Petra Bjørkhaug har styrt sangen siden 2010. Sammen med henne ser koret frem til å fremføre Brahms Requiem i London i 2016.

– Koret er i trygge hender, fastslår han.

– Det var mye «blandadrops» som var med i starten, nå er det jevnt over bedre sangere.

Korentusiaster fremhever gjerne hvor sunt korsang er, både for kropp og sinn. Ekteparet Vist er enige. –Du får brukt lungene godt når du synger, sier Anton.

– Og det sosiale er helt topp. En blir kjent med mye trivelige folk, supplerer Aud, som selv dirigerte Strindheim blandakor i ti år på 70- og 80-tallet.

60 sangere

Av personlige høydepunkter som dirigent nevner han sangerstevnet på Glåmos i 1967 og ikke minst 50-årsjubileeet som ble feiret med konsert i Frimurerlogen, da bidro også datteren Bente (som er profesjonell sanger i Danmark) og hennes daværende ektemann, den danske pianisten Per Salo.

Korets lover fra 15. oktober 1945 stilte krav til nye medlemmer, en måtte være anbefalt av to av korets gamle medlemmer, og dessuten at «søkers moral er plettfri i alle deler og har utvist en god nasjonal holdning i okkupasjonsåra». Vedtektene fortalte også at dirigenten var en mann. Det var også viktig å være til stede: «Hvis et medlem viser dårlig oppmøte til øvelsene, 3 ganger sammenhengende uten gyldig grunn, kan styret stryke vedkommende av medlemsfortegnelsen», het det. Korets første opptreden var i BSK-hytta den 27. januar 1946, til inntekt for Finnmark som ble svært hardt rammet under krigen. I løpet av årene vokste koret.

I 2015 har koret over 60 aktive medlemmer. De har kaffespleis en gang i måneden og synger offentlig minst fem ganger i året.

– Byåsen sangkor har fått ny vind i seilene, medlemmenes gjennomsnittsalder er på vei ned og vi tenker å holde på lenge. Det blir garantert flere anledninger til å feire, sier nestleder i koret, Pål Arve Sollie. Sammen med de andre kormedlemmene ser han frem til høstens opptredener, som også inkluderer adventskonsert i Ilen kirke 29. november og julekonsert i Byåsen kirke 8. desember.