Ett nytt museum for kunst og design, felles museumsbygning eller nybygg på hver sin kant. Alt dette kan bli resultatet når Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Trondheim Kunstmuseum nå skal opp til vurdering.

To slitte bygninger

De to museumsbygningene i Bispegata og Munkegata i Trondheim er begge slitt og trenger restaurering.

Kunstmuseet i Bispegata ble bygd i 1928, og kunstindustrimuseet i Munkegata er fra 1968. Nå er det satt i gang et arbeid for å tenke nytt om framtidig museum for kunst og design i Trondheim. Arbeidet skal ledes av Suzette Paasche, direktør i Museene i Sør-Trøndelag (Mist).

Planlegge museum for framtida

- De er begge bygninger fra sin periode. Nå skal vi løfte blikket og se langt inn i kula for å planlegge museum for framtida, sier Paasche.

Onsdag møttes folk fra de to museene, Mist, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune til et første møte om framtidig museum for kunst og design i Trondheim. Suzette Paasche understreker at de nå først skal lage en mulighetsstudie for framtidig museum til å vise fram kunst og design.

Felles museum eller samlokalisering

- Vi skal kartlegge og beskrive situasjonen for de to museumsbygningene. Vi må vurdere klima, ventilasjon, plassmangel og behov for mingling. Først begynner vi med hvilke behov for kunst- og designmuseum Trondheim og regionen har.

Suzette Paasche antyder at svaret enten kan bli et felles museum, samlokalisering av dagens to museer, nybygg eller rehabilitering av de eksisterende bygningene. Arbeidet er på bestilling fra Trondheim kommune, og først i 2016 skal det avgjøres hva som skjer med Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Et lokalt kulturløft

Betatt av bygningen i Bispegata

Johan Börjesson, direktør i Trondheim Kunstmuseum sier de skal se på hva som er mulig og ønskelig for de to museene.

- Selv er jeg betatt av bygningen i Bispegata selv om det er problemer med bygget. Jeg er glad i beliggenheten ved Nidarosdomen og alt som fins der. Her har vi sterke kort å bygge videre på. Men Börjesson understreker at han ikke har noen bestemt oppfatning av hvordan det bør bli.

- Selv har jeg vært ansatt ved Moderna Museet i Stockholm som er samlokalisert med arkitekturmuseet. De er to selvstendige museer, men har felles inngang, felles resepsjon og felles restauranter.

- Tiden er overmoden

I Nordenfjeldske kunstindustrimuseum er Åshild Adsen direktør. Hun er fornøyd med at det er satt i gang en prosess for hvordan Trondheim skal utvikle museene videre.

- Jeg mener tiden er moden, for ikke å si overmoden, til å gå i gang med en utvikling av museene for kunst og design. Bygningene våre er ikke optimale for å vise fram kunst og design.

Forprosjektet eller mulighetsstudien skal være ferdig ved årsskiftet.

Suzette Paasche er administrerende direktør for Museene i Sør-Trøndelag (Mist). Foto: Morten Antonsen
Direktør Johan Börjesson, Trondheim Kunstmuseum. Foto: VEGARD EGGEN
Åshild Adsener direktør ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Foto: JENS PETTER SØRAA