Dette er første albumprosjektet Gunnhild har vært med på siden den poppregede solodebuten «Tankerop» for snart tre år siden. En skal ikke høre lenge på musikken før en skjønner at nå har 30-åringen kommet hjem.

Les anmeldelsen av albumet her

-  Ja, nå føler jeg meg på mange måter hjemme igjen, bekrefter Sundli, og smiler litt for seg selv. Hun har vært litt redd for å havne tilbake i folkemusikken. For der har hun jo allerede vært. Etter barndom i tradisjonell folkemusikk, var hun rockestjerne med fusionbandet Gåte i tenårene, skiftet brått til skuespilleryrket og hadde profilerte sceneroller i flere år, før hun etablerte seg som soloartist og igjen skiftet brått og etablerte seg som student og fikk sitt første barn.

LES OGSÅ: Roper tankene ut

LES OGSÅ: Lykkelig som mamma

Tre ubesvarte anrop

Nå sitter hun småstresset på kafeen på Dragvoll etter å ha oppdaget tre ubesvarte anrop fra barnehagen, ordnet opp i det, og nå skal hun prøve å forklare hva hun egentlig studerer. Hun lyser opp da hun oppdager foreleseren sin ved et nabobord, og får hjelp til å huske den nøyaktige ordlyden på navnet på studiestedet sitt: «Institutt for voksnes læring og rådgivingsvitenskap».

Hun forklarer hva studiet handler om og hva hun skal bruke den til også, men det er jo ikke dette skal handle om. Vi snakket om folkemusikk og juleplata.

Tredje juleturneen

Aasmund Nordstoga har samarbeidet i flere år, og de dro på sin første juleturné for seks år siden. Turneen gikk veldig bra, men det var jo ikke dette Gunnhild skulle drive med. Tradisjonell folkemusikk i krysningspunktet mot salmer. Tanken om å gjøre mer ut materialet var fjern, selv om hun ga bort en brent cd med opptak fra en konsert til venner og kjente, og selv likte veldig godt å høre på det.

Men da de gjenopptok turnevirksomheten for to år siden, skjønte hun at det lå mer i det. I desember skal de ut for tredje år på rad, og turneen er mer omfattende enn noen gang. Blant annet skal de opptre tre kvelder på Trøndelag Teater. De opptrer med bandet som har vært med hele tiden, og som også var med da plateinnspillingen ble gjort på sensommeren.

Gjenoppdaget folkemusikken da hun ble mor

- Vi fungerer godt sammen Aasmund og jeg, vi har den samme bakgrunnen, tenker ganske likt og utfyller hverandre bra. Og sangene rører noe i meg. Jeg er ikke personlig kristen, men når jeg synger «Mitt hjerte alltid vanker» er jeg så beveget av teksten at jeg må anstrenge meg for å fokusere. Jeg ser kraftfulle bilder for meg, med sterke referanser til en verdenssituasjonen av i dag der mange mennesker på flukt lider.

- Mange gjenoppdager jula når de selv får barn?

- Ja, sikkert. Men for meg var det enda viktigere å gjenoppdage folkemusikken. Jeg merket at folkemusikken var noe jeg gleder meg til å introdusere for datteren min, og da skjønte jeg samtidig hvor viktig denne kulturen har vært i mitt eget liv.

- Så nå er du tilbake, du nøyer deg ikke med dette albumet og fremtidige juleturneer?

- Nei, jeg har absolutt flere ideer. Men det får vi ta etter hvert, sier Gunnhild Sundli.

LES OGSÅ: Fra solodebut til Lavransdatter

Samarbeidet med Aasmund Nordstoga startet ikke mange uker etter at Gåte hadde sin triumferende gjenforeningskonsert i Uke-teltet i Dødens dal.

Mer enn Gåte

- Det er rart å tenke på at det er seks år siden dere ble gjenforent og ti år siden bandet først ble oppløst?

- Jeg trodde faktisk det var mer enn seks år siden den konserten. Gåte føles som veldig lenge siden, det har skjedd mye i livet mitt etter det. Jeg er stolt over hva vi gjorde, og tenker ofte at jeg skulle ønske jeg var litt eldre mens det skjedde. at jeg ville nytt det mer av det da. Gåte er en del av identiteten min, men ikke hele - og jeg tenker det er mye annet jeg skal rekke i livet.

- Så det blir ikke noen ny gjenforening?

- Ikke med det første i hvert fall. Men tanken luftes av og til. Vi trives godt sammen, det står ikke på det. Og Gåte eller ikke, jeg er ikke fremmed for å eksperimentere innenfor folkemusikk igjen, sier Gunnhild Sundli. Men først er det altså «Sæle jolekveld».