De har for lengst passert pensjonsalder. Men det er slett ingen sedat duo som møter oss i nye Galleri Kanalen i Fjordgata 68, i de tidligere kontorlokalene til Volvat Stokkan.

Scharffscher og Kolberg fyker rundt i lokalene og snakker seg gode og varme om kunsten og livet. Nå forbereder de åpningsutstillingen til sitt nye galleri. Med seg på laget har de billedkunstner Madelene Samdal (53), som for øyeblikket er i Spania.

– Alt har skjedd i løpet av en måned, men alle kunstnerne vi har spurt har takket ja. Dorit kjenner mange fra mange års arbeid med kunst. Og så synes folk at vi har mye tæl, og er litt gærne, ler Kolberg.

Putevar til 350 000

Lørdag åpner temautstillingen «Connection», som tar for seg ulike typer koblinger og forbindelser. Om to uker åpner sommerutstillingen, og de har utstillingsplanen klar til og med jul. Prisene varierer fra grafikk til 1600 kroner, via Beret Aksnes' sinnrike broderi, som er bygd opp rundt tallet pi, til drøye 200 000 kroner, opp til Barbro Tillers broderte putevar til 350 000 kroner.

– Hun har tatt gamle putetrekk som bestemora har brodert på, som hun igjen har brodert sine barndomsdrømmer på. Det er et helt fantastisk arbeid. Se den tredimensjonale effekten! Vi er stumme av beundring og svært begeistret over at vi får stille ut disse, sier Scharffscher.

Broderier: «Tillers puter kan betraktes som et arkiv over fortiden, men også et bilde på hvordan eiendelene vi alle har rundt oss lagrer verden slik den har vært for oss – om vi lytter til dem», skrev Aftenposten-anmelder Kjetil Røed da Barbro Maria Tillers broderier ble utstilt på Buskerud kunstenter i fjor.

De trekker også frem et nytt arbeid av Gerd Lorås, som visstnok ble så inspirert av det nye galleriet at hun sto oppe og jobbet hele natta foran innleveringsfristen. Ove Stokstad har også levert nye arbeider til utstillingen.

– Dette er «Maktens hjerne». Du ser den er helt oppløst, sier Scharffscher.

Stokstad på plass: Dorit Scharffscher viser nye bilder av Ove Stokstad som stilles ut i Galleri Kanalen.

Ble syk

Dorit Scharffscher er tidligere leder for Trondhjems Kunstforening og var i flere år vært medeier i Galleri SG. Hun har også i mange år jobbet med innkjøp av kunst for banker og andre institusjoner.

–Jeg kuttet ut gallerdriften på grunn av revmatisme, og var veldig syk i perioder. Men det har kommet bedre medisiner. Noe har jeg blitt bra av, og noe ble jeg resistent mot. Men jeg klarer bare ikke å fri meg for å være engasjert i kunst og spørsmål i samtiden. Jeg orker ikke å sitte hjemme og kjenne på at jeg har vondt. Da er det artigere å være her med Janne eller rope kamprop med Aud Steinsbekk! Vi er heldige, og vi vet det. Men det er vår egen innstilling som har brakt oss hit, sier Scharffscher bestemt.

–Tenker ikke på alder

Hun sier hun har vært opprører siden 1968, og har beholdt ungdomsgløden.

–Jeg ble heftig feminist den gangen, og er det fortsatt. Det som «fyrer under» er å hele tiden møte andre folk som er like engasjerte. Nå snakker de om oss eldre som en elendighetsbølge som skal slå innover landet. Men vi har jo folk som Karin Krog, Lill Lindfors og andre store, flotte damer. Og her begynner vi gamle damene å slå oss til i byen også. De må ikke lage en kode over oss for godt, sier Scharffscher.

–Vi føler oss ikke eldre. Jeg er aktiv hele tiden, trimmer og kjører bil til og fra Oslo. Jeg tenker ikke på alder, sier Janne Kolberg.

Hun er tidligere leder for Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Før hun gikk av med pensjon var hun ansatt i Sintef i over 30 år, de fleste årene som grafisk designer ved informasjonsavdelingen. Samdal maler og har hatt flere utstillinger, blant annet i Oslo og i Trondheim.

Til punkt og prikke: Beret Aksnes' sinnrike broderi, som er bygd opp rundt tallet pi. – Hun er ikke så nøye på å selge det, det er hennes siste, forklarer Dorit Scharffscher.

Kollektiv

Utstillerne er Anne Kvam, Beret Aksnes, Barbro Tiller, Birgit K. Lundheim, Espen Gangvik, Kristina C. Karlsen, Leiken Vik, Merete Morgenstierne, Monica Wanke, Nirmal Singh Dhuns, Octavio Gil Villegas, Per Formo, Pramila Giri, Ove Stokstad, Randi H. Heitmann, Solrunn Rones, Toril Aukan og Kiki P Wilhelmsen. Kollektivutstillingen «Collection» blir åpnet av kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune, Ola By Rise. Galleriet er åpent onsdag til søndag klokken 12-16.

Broderi: «En farlig gris» heter ett av de ti broderiene som Barbro Maria Tiller har utført på bestemorens putevar.