Det er oppskriften de to kokkene fra Trondheim tar i bruk når de nå på hver sin kant skal forberede seg til norgesmesterskapet i kokkekunst.

Kristin Skogen (24), som til daglig er førstekokk ved To rom og kjøkken og Renee B. Fagerhøi (28), som er kjøkkensjef ved Kalas og Canasta, er begge blant de tolv finalistene til NM i kokkekunst 2014. Det er Norges Kokkemesteres Landsforening som står bak arrangementet som i år skal foregå i Trondheim spektrum 23.-24. september.

– Målet mitt i år var å kvalifisere meg til NM, så nå må jo målet være å vinne, smiler Skogen, som tidligere har deltatt i både VM og OL med juniorkokkelandslaget.

– Man må være veldig fokusert, stole på seg selv, ha drømmer og ikke gi opp, uansett om det ikke går bra første gang man er med i en konkurranse. Jeg har konkurrert en del og vet hvordan det er å ikke komme på toppen, men bare nesten, så jeg har jo lyst til å vinne, sier Skogen. Hun er innstilt på at det blir en travel sommer og høst, nå er det bare å legge seg i hardtrening.

Få jenter

Fagerhøi (28) deltar for tredje gang i NM.

– Jeg var med i 2012, da fikk jeg ingen plassering, men i fjor kom jeg på 3. plass, og det var en utrolig kul opplevelse. Det er mye jobb som ligger bak, og det er så få jenter som konkurrerer. I fjor var det ti år siden det hadde vært ei jente på pallen, så det var et stort øyeblikk. Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, men det er alltid en stor andel gutter som konkurrerer. Det er et mannsdominert miljø, men et utrolig kult miljø som jeg trives kjempegodt i.

Og derfor er det litt spesielt at det er to jenter som deltar i år og begge er fra Trondheim.

Blod på tann

– Hva slags forventninger har du i år?

–Jeg har jo fått blod på tann, det var en utrolig motivasjonsfaktor å få tredjeplassen i fjor, noe som gjør at jeg orker å prøve en gang til. Jeg går for gull og prøver å tenke at alle gode ting er tre. All fritid går med til dette, og man orker ikke all den jobbinga uten å gå for seier, sier Fagerhøi.

– Hva er din styrke?

– Det handler om å skape det beste ut fra et helt likt utgangspunkt. Min styrke er nok at jeg har en del uvanlige kombinasjoner. Jeg benytter meg av noen overraskelsesmoment. Dessuten har jeg vokst opp gård, noe som har gitt meg en fin blanding av det moderne og det tradisjonelle, sier kjøkkensjefen, som allerede er ferdig med sommerferien sin slik at hun kan begynne med trening til konkurransen allerede nå.

Nerver og stress

Oppgaven til årets NM-finalister er å lage en meny av brosme, sjøkreps og Santa Kristina-skinke til forrett. Hovedretten har edelgris som hovedråvare og et utvalg grønnsaker. Og det skal være Valrhona dulcey sjokolade med norske plommer til dessert.

– Ut fra en fast tidsramme skal vi klare å gjennomføre en treretters meny basert på disse råvarene, og da handler det om å planlegge alt i minste detalj, også hvor lang tid det tar å lage hver rett. Men alt kan skje på konkurransedagen, strømmen kan plutselig bli borte, råvarene kan utebli, derfor handler det mye om å være rolig, ikke få panikk, sier Skogen, som alltid blir veldig nervøs rett før konkurransestart, selv om hun synes det er veldig morsomt å konkurrere.

Rene smaker

– Jeg håper å få frem de rene smakene, at det smaker det som det står i menyen, at det ikke er masse tull og tøys. Jeg er opptatt av at man skal kunne se hva man spiser og kjenne hva man spiser. Det skal ikke være noe fancy sukkerspinn-tull, ikke noe tivoli, men rent. Du skal få en følelse av at det er norsk mat og at råvarene kommer til sin rett.

To fra Trondheim

Daglig leder for Norgesmesterskapet i kokkekunst 2014, Svein Magnus Gjønvik, synes det er spesielt stas at det er to kokker fra Trondheim som har kvalifisert seg i år.

– Jeg er så heldig å kjenne begge to. Renee har vært med tidligere og er en energisk kokk som har store ambisjoner. Kristin er litt yngre og veldig nøyaktig og stødig i det hun gjør, så begge er to unge, dyktige kokker som har kommet svært langt. Norgesmesterskapet er den høyeste utmerkelsen du kan få som kokk i Norge, og det vanker både kongepokal og en pengepremie i tillegg til heder og ære, sier Gjønvik.