– Jeg har bare én regel, og det er at tegningene må lages om morgenen, ikke kvelden i forveien.

– Hvis jeg begynner å tenke for mye rundt tegningene, mister de litt av poenget. Det er viktig for meg at dette ikke føles som jobb, men noe personlig mellom Eira og meg.

At det tegnes på mellomleggspapiret i matpakken til Eira, har blitt en del av morgenrutinen i familien. Morgenrutiner forbindes ofte med stress, der mye skal gjøres. Gerhardsen forteller at mange lurer på hvordan han får tid, og flere har spøkt med om ikke han kan tegne for dem også.

– Jeg står bare opp ti minutter før. Jeg får jo starte dagen med å være kreativ og skape noe, så for meg er det den beste starten jeg kan få. Det er faktisk bedre enn den første kaffen om morgenen, sier illustratøren, som jobber som art director i et reklamebyrå i Trondheim.

Populær på Instagram

Ideen til matpakketegningene fikk Gerhardsen fra en kompis, som sendte ham en link på Facebook. For å spare på tegningene begynte han å ta bilde av dem, og etter hvert la han bildene ut på Instagram, med hashtagen #matpakketegninger. Tegningene har også fått sitt eget Facebook-album, og responsen har ikke latt vente på seg.

– Tilbakemeldingene har vært veldig positive, og jeg får høre at jeg har inspirert andre til å tegne på mellomleggspapiret i matpakken. Det var jo egentlig bare ment for venner og familie, men flere ukjente har begynt å følge med. Designere som har kommet over bildene på Instagram har tatt kontakt med meg, med ønske om å gjøre noe mer ut av tegningene, for eksempel et cd-cover eller lignende. Foreløpig har det ikke blitt noe konkret ut av det, men det er artig å se at matpakketegningene skaper engasjement, sier han.

Som en dagbok

De ansatte ved Voll Gårdsbarnehage, barnehagen til Eira, har i all hemmelighet tatt vare på matpakketegningene. Sammen med barna har de limt dem inn i en bok, og når Adresseavisen kommer på besøk har en rørt pappa nettopp fått boken i gave. Eira og pappa sitter ved spisebordet og blar i boken. Eira forteller at noen av tegningene bare er fantasi, mens andre viser ting som har skjedd i virkeligheten.

– Den der er bare fantasi. Det går ikke an i virkeligheten, sier hun og peker på en hånd som henger sammen med halen på en slange.

Men noen ting går an i virkeligheten. Da Eira plutselig en dag kom hjem fra sykkelbanen og kunne sykle uten støttehjul, ble det markert med en egen matpakketegning. Først en tegning om at hun skulle på sykkelbanen, og så en der støttehjulene forsvant. For Ståle Gerhardsen har tegningene blitt som en slags dagbok.

– Det er veldig gøy å bla tilbake nå og se hva som har skjedd i løpet av et drøyt år. Og så er det fint å vise litt av livet til Eira utenfor barnehagen, sier han.

Skal fortsette å tegne

Det er ikke bare pappaen som står for matpakketegningene. Av og til er også Eira med og tegner, men som regel er tegningene en overraskelse fra pappa.

– Jeg lurekikker noen ganger da, forteller Eira og smiler lurt.

Gerhardsen synes det er fint at datteren er med og tegner og forteller at hun har begynt å knekke lesekoden. Til høsten begynner Eira i første klasse ved Lade skole. Eira forklarer at matpakketegningene ikke kommer til å ta slutt selv om hun begynner på skolen, det har nemlig pappa lovet.

– Jeg ble litt rørt da hun spurte om jeg kunne fortsette. Selvfølgelig kan jeg det, jeg fortsetter gjerne til hun blir pensjonist, sier Gerhardsen og ler.

Hva som skjer videre med matpakketegningene er fortsatt uvisst. Gerhardsen forteller at han alltid har mange ideer liggende, men ingen konkrete planer.

– Noen har sagt at de gjerne vil se tegningene mine på mellomleggspapir i butikken. Jeg har selv lekt med tanken på å gi ut en bok med matpakketegningene, men foreløpig er det ikke så viktig hva som skjer. Det viktigste er at tegningen skaper glede for Eira og meg, sier han.

Limbo: Flere av tegningene illustrerer hendelser i livet til Eira. Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN
Egne tegninger: Noen av matpakketegningene har Eira laget selv. Foto: Ståle Gerhardsen
Morgenrutine: Til ære for Adresseavisen tegner Eira en tegning på mellomleggspapir. Kanskje havner også denne i matpakken. Foto: Javad Montazeri, ADRESSEAVISEN
Sykkeldag: Eira skal sykle, og pappa ønsker henne en fin dag. Foto: Ståle Gerhardsen
Fantasi: Ikke alle matpakketegningene har rot i virkeligheten. Foto: Ståle Gerhardsen
Merkedag: Da Eira lærte å sykle uten støttehjul fikk det en egen matpakketegning. Foto: Ståle Gerhardsen