Festivalsjef og musikalsk leder Magnus Loddgard er såpass kjent med Mozart at han ikke er redd for å ta seg friheter under oppsetningen «Sjølen og Sjøla». Låveoperaen er løst basert på Figaros bryllup, og settes opp på Loddgarden under Fjøsfestivalen.

– De gamle tømmerveggene gir faktisk ganske god akustikk, forteller Loddgard og peker på den bølgede veggen av trestammer.

Med Loddgard på klaver, Jovan Pavlovic på accordeon (klassisk variant av trekkspill), Nidaros Strykekvartett, og fem solister skal det ikke stå på lyden i den intime låven. Nærheten til scenen er også viktig for å trekke publikum inn i den folkelige operaen.

– Vi skal være spontane og levende, og leke oss. Vi får bare håpe det smitter til publikum, forteller regissør Eivind Haugland.

Adresseavisen er med på første gjennomgang, og replikkene sitter ikke helt støpt ennå. Også scenen trenger litt småjobb før premieren på mandag.

– Seks uker jobb på tre dager, det skal gå greit det, ler Haugland.

Opera for en ny generasjon

Handlingen er satt til en storgård i Trøndelag i mellomkrigstiden, da bøndene herset med småfolket. For å få gifte seg med Susanna (Kari Ulfsnes Kleiven) er Frikar-Jo (Andreas Skei) nødt til å lure bonden. De komiske forviklingene står i kø når persongalleriet begynner å plotte både mot og med hverandre for å oppnå sine mål.

Andreas Skei, i rollen som Frikar-Jo, synes det er stas å sette opp operakomedie på hjemstedet.

– Det er artig å sette opp opera for den nye generasjonen, og jeg har pratet med noen venner som har lovet å komme. Så gjelder det bare å lure med resten, flirer han.

Spisser ørene: Musikalsk leder Magnus Loddgard hører nøye etter i gårsdagens gjennomgang. Foto: VEGARD EGGEN