Nye deltakere: Malm trekkspillklubb deltok på Landstreffet for første gang Foto: Leif Arne Holme

Steinkjer: For første gang ble Landsfestivalen i gammeldansmusikk holdt i Nord-Trøndelag. I fem dager var interesserte fra hele landet samlet for dans, musikk og konkurranser.

Fredag kveld var idrettshallen i Campus Steinkjer gjort om til dansesal. På scenen byttet spelemannslag på å spille, og på gulvet foran fikk danseglade svingt seg i vals, pols og reinlender.

Ikke bare «gammelkaller»

Linda Borg og Edith Johnsen spiller sammen i Malm trekkspillklubb. Fredag kveld var de dansepartnere.

–Det burde vært flere dansende mannfolk her. Mange tror at gammeldans er for «gammelkaller», men det stemmer ikke, sier de to.

Malm trekkspillklubb deltar på festivalen for første gang. Lørdag konkurrerte de i klassen «gruppespell». Siden klubben består av flest på trekkspill, skiller den seg ut.

Trøndere til toppsi «Gruppespell»

–Dette er egentlig ikke vår arena. Men siden det arrangeres i våre trakter, fikk vi lyst å delta, sier Borg.

Under konkurransen spilte klubben én pols og én reinlender, og allerede etter første takt hadde flere par funnet veien til dansegulvet.

–Det var veldig artig å spille og det er artig med så stor respons fra salen, smiler Johnsen, etter å ha kommet ned fra scenen.

Trekkspillklubben gikk videre til finalen og endte til slutt på en fjerdeplass. Det var «Bjørkås kvintett» fra Oppdal som til slutt spilte seg til seier.

Tøffe Junior-jenter

Landsfestivalen i gammaldansmusikk ble arrangert for første gang i 1986.

Festivalen skal bidra til å ta vare på og styrke gammeldansen. Et lag som tar rekrutteringen på alvor, er Oppdal spell- og dansarlag, som stilte med flere barn og unge blant musikerne.

Anna Marie Sampson Welander (12 ) og Øygunn Fagerhaug Gustavsen (12) har spilt fele i flere år. På landstreffet vant radarparet konkurransen i klassen «samspell junior».

–Vi var litt nervøse før vi skulle på scenen, men det var veldig artig å spille, sier jentene. De forteller at de konsentrerer seg om å smile til publikum og ikke tenke på dommerne mens de spiller.

Fornøyd med besøkstall

Festivalleder, Johan Einar Bjerkem, er godt fornøyd med årets festival. Han mener Campus Steinkjer har vært et godt egnet sted for musikk- og dansefestivalen.

–Her er alt samlet under ett og samme tak. Øvingsrom, kafé, sovesaler og danselokaler. I tillegg er campen rett utenfor døra, smiler Bjerkem.

I løpet av festivalen har mellom 1500 og 2000 personer vært innom. 450 musikere har deltatt, et deltakertall som kan måle seg med fjorårets.

–Siden det er første gang festivalen arrangeres så langt nord i landet, skulle man kanskje tro at deltakertallet ville synke, men det har det ikke gjort, sier Bjerkem.

Juniormestre : Anna Marie Sampson Welander og Øygunn Fagerhaug Gustavsen fra Oppdal vant i klassen «samspell junior». Foto: Leif Arne Holme
Svingte seg: Tre kvelder på rad trakk folk til de to dansegulvene på Cmapus Steinkjer Foto: Kjersti Havdal