Tordenskiold er igjen kommet i skuddet etter at arkitekt Ole Wig nylig foreslo å bruke sjøheltens navn på en del av Indre kanalhavn. Fra før finnes minnet om Peter Wessel flere steder i Trondheim, ikke minst vest i byen, der Tordenskiolds gate breier seg stolt på tvers mellom Sandgata og Kongens gate.

At den er bred som ei hovedgate, er ingen tilfeldighet. Det var som branngate, et brannskille, den ble anlagt etter bybrannen vinteren 1842. Før den store brannen lå husene tett i tett i denne delen av byen, Fra sjøen og opp til Kalvskinnet gikk et smalt veiteløp, Stålbakken, Walterveita og Smedbakken, med Svendstuveita i samme retning litt lenger mot vest. Etter brannen ble Tordenskiolds gate stukket ut og erstattet alle disse veitene. Øverst beholdt Smedbakken riktignok sitt navn, men ble utvidet i samme bredde som gata nedenfor.

Les mange Før og nå her:

På tilsvarende måte oppsto St. Olavs gate parallelt et kvartal lenger øst. Dermed hadde denne noe beskjedne utkanten vest i byen plutselig fått to av Trondheims store helter å smykke seg med. Det kunne være mange meninger om det, men bruken av Tordenskiolds navn i dette området kunne i hvert fall forsvares. Et alternativt navn på den gamle Svendstuveita var nemlig Wesselveita (Wesselstuveita), oppkalt etter Wesselstuen, et losji for «mindre bemidlede». Dette var opprettet for legatmidler etter Tordenskiolds mor, Maren Wessel, og lå opp mot Kongens gate, omtrent der disse bildene er tatt.

I nyere tid er både St. Olavs gate og Tordenskiolds gate kjent som to av byens få gjenværende trikkegater. Dette har i mange år også vært lettvinte gater å parkere i, med kort avstand inn til sentrum. For mange ble parkeringen i Tordenskiolds gate riktignok en dyrekjøpt erfaring, ettersom lyktestolpene hadde en lei tendens til å stå i veien idet man skulle rygge ut. Spesielt vanskelig var stolpen i forgrunnen på det snørike bildet.

I mange år var Ristol American Press en kjent forretning i denne gata. Men i 1969 var det slutt på driften. Motene skiftet, og tiden hadde innhentet byens siste hattepresseri. Senere ble den samme gården, Tordenskiolds gate 4, kjent for en virksomhet som drev uten både hatter og andre former for bekledning. Men alt har sin tid, og nå er også den erotiske Club 4 for lengst historie – liksom snøen som falt i fjor, for ikke å snakke om det store snøfallet som lammet Trondheims-trafikken i februar 1968.

ukeadressa@adresseavisen.no