Foto: Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

Noen ganger kan man virkelig undres.

Den andel av menneskeheten som er blåst mellom øra virker i hvert fall sterkt økende. Det gjelder både den mannlige og den kvinnelige delen av befolkningen. Særlig når det gjelder vurderinger av kjønn, og særlig kvinnekjønnet.

For av kvinner finnes det visst fremdeles bare to varianter: Hore eller madonna.

Årets morsdag er unnagjort. Hilsningene til alle mødre der ute har vært mange, fra voksne barn, ungdom, småunger. Handlet disse hilsningene om hvor sexy disse mødrene var, hvor fyldige lepper de hadde, hvor veldreid rumpe? Nei, heldigvis ikke. De handlet om følelser, morskjærlighet, støtte og omsorg.

Morsdagen er den store madonna-dagen.

Men resten av tiden er visst hore mer salgbart.

Et av de verste uttrykkene jeg vet, er Milf. Om du ikke vet hva det er, kan jeg fortelle at Milf står for «Mothers I’d Like to Fuck». Rett oversatt: Mødre jeg kunne tenke meg å knulle. At noen mødre velger å se på betegnelsen som et komplement, er over min fatteevne. At det er blitt et begrep blant unggutter er bare deprimerende. Nå er det ikke engang enten-eller.

Hore og madonna i én og samme person.

Men i disse dager er det faktisk noen av disse unge mødrene som plager meg mest. De som haster mellom botoxsalongen og treningsstudioet, poster sprettrumpene sine på instagram og kler opp småjentene sine i klær som om de var voksne i miniatyr. Man kan ikke tenke med annet enn gru på hva jentungene deres vil ta etter av poseringer og trutmunner på sin vei mot å bli usikre tenåringer som tror de må ha kjøpepupper og andenebb for å være attraktive for gutta. Kle av seg for å bli sett. Som sine freshe mødre.

Helt til de kanskje blir lei og tar et durabelig oppgjør med hele kroppshysteriet. Det durabelige oppgjøret tar de ved å kle av seg. Sleng et par speilegg over nakne pupper, kjør magasincover. Bli årets blogger og benytt takketalen til markere et standpunkt ved å flashe en pupp. Med silikon. Så innovativt protesterende lissom.

Sukk.

Jenter. Slutt å kle av dere, skrev «antisuperdama» Kristine Henningsen med utropstegn nylig på bloggen sin. Det var et hjertesukk av det kraftige slaget.

Noe hadde kanskje hjulpet om hennes kolleger i den rosa delen av bloggsfæren, med venninner, hadde fulgt hennes råd.

For det må da kunne gå an å rope ut sin protest uten å kaste klærne?

Kall det gjerne et hjertesukk. Men ærlig talt, det burde vært et kraftig kollektivt magadrag. Heldigvis er de fleste nåværende og kommende mødre fornuftige kvinner med klærne på og intelligensen intakt.

Da hjerne-hotshot Tony Prescott denne uka gjestet Trondheim, sa han at kunstig intelligens på et punkt vil duplisere menneskelig intelligens.

Håper de kvalitetssikrer hvor de henter materialet fra.