Foto: Illustrasjon: BRITT EIRIN JOHANSEN

Hvis vi skal bry oss om avisoverskriftene, må vi hive oss rundt og kjøpe hytte på fjellet, helst før fanden får på seg skoa. For det står jo i avisa: «Ferske tall før påske: Nordmenns hyttemani tar fullstendig av». Artikkelen handler om at hyttesalget på fjellet går så det suser.

«Langrennshytter har steget med 5,3 prosent, alpinhytter med 7,3 prosent.»

Les flere Tankestreif her

Nå før påske handler flere artikler om noe av det samme, og man skal sannelig lese mye før øynene detter ut: «Ingenting er mer trendy enn norske fjell». Den historien handler om at Den Norske Turistforening (DNT) hadde rekordhøye overnattingstall i fjor og fikk flere medlemmer enn noen gang.

- Jeg tror noe av det kuleste man kan gjøre nå, er å gå i fjellet, uansett årstid og alder, sier foreningens kommunikasjonsrådgiver. En kommunikasjonsrådgiver må man selvfølgelig ha, selv om man er en 148 år gammel forening.

Her påstår turistforeningen at ingenting er mer trendy enn norske fjell

Men blir fjellet trendy bare fordi en kommunikasjonsrådgiver påstår det? Det var dårlig med cortado på Skistuggu på Røros på 70-tallet, kan jeg fortelle. Det er faktisk ikke bedre i dag. Og hvis du avslutter turen på den andre siden av Røros sentrum, på Avholdshytta i håp om å leske strupen med en IPA, blir du skuffet. Der er det kvikklunsj og solo på menyen.

Kvikklunsj og solo er det norskeste som finnes. Påske på fjellet og hytte på fjellet er også det norskeste som finnes. Det har til og med såkalte eksperter oppdaget, eksperter som mediene ringer til når de skal ha en uttalelse på en eller annen tendens. Derfor blir vi plaget til å lese tekster som dette som en forklaring på hvorfor hyttesalget går så godt selv når tidene er usikre:

«Kanskje søker nordmenn trygghet i hytten. Det handler om samling, familie og naturen. De norske verdiene er enda mer i fokus i motgangstider. Det skyldes at selv om usikkerhet rundt oss øker, så øker stadig interessen for miljøet.»

Les mer om hyttemanien som tar av

Eksperten som sa dette skal få lov å være anonym. Han mener også at den økte oppslutningen om Miljøpartiet de grønne og kortreist mat peker i samme retning. «Nå tar nordmenn ut naturdrømmen og drømmen om det gode kvalitetslivet.»

Nå er det altså ikke lenge igjen til vi kan «ta ut» naturdrømmen og drømmen om det gode livet ved å reise til millionhyttene våre på fjellet, helst med spa og bilvei helt fram.

Og mens bare et lite mindretall av oss faktisk drar til fjells i påska (tallene varierer, men ligger mellom ti og tjue prosent), må vi forberede oss på at mediene vil gi inntrykk av at hele folket befinner seg i Jotunheimen.

Det verste er at heller ikke jeg klarer å la være. Også jeg må til fjells for å gå på ski. Men jeg føler meg ikke særlig trendy når jeg labber mot de samme toppene som jeg alltid har gjort. Det er bare det at jeg har vokst opp med det. Av og til føles det ok å være håpløst gammeldags og oppsøke gamle steder og sjekke at de er som før.

Når jeg sitter der, slipper jeg også unna maset om hyttemani og trendy fjell.