I tur og orden hadde fremtredende medlemmer av Miljöpartiet (MP) utløst den ene skandalen mer bisarr enn den andre utover våren, og i forrige uke hadde ikke statsminister Stefan Löfven noe annet valg enn å rokere på mannskapet. Bistandsminister Isabella Lövin, som noen dager tidligere hadde overtatt etter Åsa Romson som en av Miljöpartiets to likestilte ledere, ble oppgradert til ny visestatsminister.

- Nå skal hun både sørge for at Stefan Löfven får arbeidsro, samtidig som hun må reparere de bortimot ubotelige skadene som Miljöpartiet har påført seg selv den siste tiden. Det er ingen liten ryddejobb som venter, sier Jenny Madestam til Dagens Nyheter.

Madestam er politisk analytiker og statsviter ved Stockholms universitet, og hun er ganske trygg på at Löfven og Lövin kan komme til å bite godt fra seg.

Krever oppvask

Stefen Löfven ble tvunget til å ommøblere i regjeringslokalene på Rosenbad etter at MP-statsråden Mehmet Kaplan ble presset til å gå av etter å ha deltatt i en middag med en høyreekstrem og jødefiendtlig tyrkisk organisasjon. Deretter nektet Kaplan, og senere en annen partitopp, Yasri Khan, av religiøse grunner å håndhilse på kvinnelige journalister. Det ble påstått fra flere hold at Miljöpartiet, mer eller mindre bevisst, hadde åpnet dørene for islamske ekstremister, som var i ferd med å torpedere partiet fra innsiden. Åsa Romson, visestatsminister og partileder sammen med Gustav Fridolin, toet sine hender så lenge at medlemsmassen til slutt tvang henne til å gå.

Inn kom dermed Isabella Lövin som makker til Fridolin som i hvert fall overlevde den første utrenskningen.

- Selv om partistrukturen er slik at de to lederne er jevnstilte, må Isabella Lövin ganske fort ta grep som vil komme til å stille Fridolin i skyggen. MP har et troverdighetsproblem som krever umiddelbare tiltak, og de er det bare Lövin som har kredibilitet til å sette i gang, sier Dagens Nyheters politiske kommentator Ewa Stenberg.

Fisk i Brussel

Isabella Lövin hadde ingen politiske ambisjoner for ti år siden, men hun gikk etter hvert lei av å skrive kjendissaker i Damernas Värld. I 2007 forfattet hun den prisbelønte reportasjeboken «Tyst hav», som handler om hvordan havets økosystemer er i ferd med å kollapse. Hun ble belønnet med Store journalistpriset i Sverige og ble deretter lokket til å melde seg inn i Miljöpartiet, som hadde falt for innholdet i Lövins maritime avsløringer. I 2009 ble hun valgt inn i EU-parlamentet, og i fem år satt hun i Brussel og jobbet med fiskeripolitikk, frem til hun ble hentet hjem som bistandsminister etter valget for to år siden.

Som visestatsminister i tillegg til den gamle statsrådsposten får hun en langt mer fremskutt posisjon i svensk offentlighet. Likevel har Stefen Löfven - klok av skade, muligens, etter alt bråket med MP i det siste - gardert seg denne gang. Stikk i strid med hva som har vært vanlig praksis, vil ikke visestatsministeren rykke opp som nummer én i sjefens fravær. Utenriksminister Margot Wallström kommer til å styre regjeringen hvis noe skulle tilstøte Stefan Löfven, som da han ble akuttinnlagt på sykehus etter et illebefinnende i fjor sommer.

- Det har ingen ting med Isabella Lövin å gjøre, men jeg mener at den statsråden med lengst fartstid og rutine bør lede regjeringen når behovet oppstår, forklarte Stefan Löfven.